ОН: Цените на храната паѓаат шести месец по ред главно поради пониските цени на нафтата

506

Цените на храната паднаа во септември, шести месец по ред, како одраз на пониските цени на растителното масло што го засени растот на цените на житото, покажа денеска извештајот на Агенцијата за земјоделство на Обединетите нации – ФАО.

Индексот на цените на ФАО на кошниците со основни прехранбени производи падна во септември 1,1 отсто во однос на ревидираната вредност во август, на 136,3 поени. Неговата вредност паѓа од март кога достигна рекордни 159,7 поени, но сепак е 5,5 отсто повисока од истиот месец лани.

Цените на растителното масло паднаа најмногу во септември, 6,6 отсто во однос на август, што се лизна на најниското ниво од февруари минатата година благодарение на зголемената понуда и пониските цени на суровата нафта. Шеќерот, млекото и млечните производи и месото беа нешто помалку од еден процент поевтини отколку во август, откри ФАО.

Слабеењето на еврото во однос на доларот и мрачните економски изгледи ги притиснаа цените на млекото и млечните производи, а месото и шеќерот паднаа благодарение на зголемените резерви на говедско месо од Бразил и добрите изгледи за родот на шеќерна трска во оваа јужноамериканска земја.

Септември донесе повисоки цени само на житните култури, 1,5 отсто во однос на август. Цените на пченицата се зголемија 2,2 отсто поради сушата во Аргентина и САД, силниот извоз од ЕУ и зголемената неизвесност во врска со пристапот на Украина до пристаништата на Црното Море од декември.

Поскапе и оризот, 2,2 отсто, делумно поради загриженоста предизвикана од големите поплави во Пакистан.

Во одделни процени за понудата и побарувачката на житни култури ФАО малку ја намали прогнозата за глобалното производство на житни култури оваа година, на 2,768 милијарди тони, што би претставувало пад од 1,7 отсто во споредба со минатата година. Ова е 1,7 отсто под проценетото производство во 2021 година.