Остар пад на цената на нафтата минатата недела

65

На светските берзи цените на нафтата драстично паднаа минатата недела бидејќи централните банки на западните земји ги зголемуваат каматните стапки со цел да ја потиснат инфлацијата, што ќе го забави растот на економиите и ќе ја ослаби побарувачката за црно злато.
Цената на барелот на лондонскиот пазар минатата недела падна за 7,9 отсто, на 93,02 долари, додека на американскиот пазар барелот падна за 6,7 отсто, на 86,87 долари.

Падот на цените главно е последица на стравувањата на трговците дека заострувањето на монетарната политика во западните земји ќе предизвика забавување на економскиот раст, а можеби дури и рецесија. И поради тоа се очекува слабеење на побарувачката на нафта.

Американската економија технички веќе е во рецесија, а поради енергетската криза рецесија им се заканува и на земјите од Европа. И покрај ова, и американската ФЕД и Европската централна банка беа принудени да ги зголемат каматните стапки за да ја спречат високата инфлација.

„Според општите проценки, американскиот ФЕД и ЕЦБ значително ќе ги зголемат каматните стапки во септември, веројатно за дури 0,75 процентни поени, а тоа ги принудува акционерските инвеститори да бегаат. Нафтата барем засега го следи трендот“, вели тој. објаснува Тамас Варга од PVM Oil Associates.

Трговците се загрижени и за строгите мерки за сузбивање на Ковид-19 во Кина. Градот Ченгду во четвртокот нареди исклучување што влијаеше на голем број производители, вклучувајќи го и Volvo. Сепак, новите податоци покажаа дека активноста во кинеската индустрија падна во август за прв пат по три месеци поради слабеењето на пазарот, недостигот на електрична енергија и епидемијата на Ковид-19.

Ова, како и кризата во секторот недвижности, сигнализира проблеми и во третиот квартал, по падот на активноста во периодот од април до јуни во однос на почетокот на годината. „Последни знаци за слабеење на растот се падот на кинеската индустриска активност во август и послаб раст од очекуваниот услужен сектор“, рече Тамас Варга.