Откриено е кому Мекдоналдс ги продал своите ресторани во Русија

72

Иако со недели се зборува за повлекување на Мекдоналдс – водечкиот американски ресторан за брза храна – од Русија, дури неодамна беше одлучено гигантот трајно да го прекине работењето, односно да го продаде бизнисот.

Претходно, голем број западни компании почнаа да ја поддржуваат нападнатата страна – Украина, со тоа што почнаа да го напуштаат рускиот пазар.

„Њујорк тајмс“ пишува дека сегашниот потег на Мекдоналдс претставува значајна промена за брендот чиј раст низ светот стана симбол на глобализмот, па дури и основа на теоријата за мир.

„Мекдоналдс“ го продава својот бизнис во Русија на сегашниот носител на лиценца, претприемачот Александар Говор, а рестораните треба да работат под нов бренд“, пишува британската агенција, додавајќи дека стави крај на тридецениското присуство на Мекдоналдс во Русија.

Најголемиот светски ланец на хамбургери поседува околу 84% од своите речиси 850 ресторани во Русија и е еден од најголемите светски брендови кои дефинитивно ја напуштија земјата претходно оваа недела.

Говор, која ја води франшизата преку својата фирма GiD LLC, поседува лиценца во Мекдоналдс од 2015 година и му помогна на синџирот на хамбургери да се прошири до далечниот Сибир, каде што управува со 25 ресторани. Двете компании одбија да ги откријат финансиските услови од договорот.

Договорот со Говор предвидува задржување на вработените најмалку две години под исти услови, објави во четвртокот Мекдоналдс.