Отворен првиот центар на стартап заедницата – MKstartups Space

18

Македонската стартап заедница доби свој центар MKstartups Space наменет за настани, вмрежување и едукација на иновативните претприемачи. Центарот се наоѓа во Скопје на локација кај автобуската станица Рекорд, и е под водство на Асоцијацијата Стартап Македонија во соработка со Фондот за иновации и технолошки развој.

“Во MKstartups центарот ќе ја продлабочуваме соработката со компаниите која треба во иднина да придонесе до иновативни идеи, размена на знаење, вмрежување, како и аплицирање на активни програми за финансиска поддршка” изјави Дејан Алексов, претседател на Стартап Македонија.

Потпишувањето на договорот за соработка помеѓу Стартап Македонија и Фондот за иновации и технолошки развој е прв чекор за поддршка од државата за стартап заедницата со отстапување на простор за основање на центарот.

“Со нашата помош на Стартап Македонија  целиме сите засегнати страни во стартап екосистемот кохерентно да работат на подобрување на деловните услови во земјава и создавање повеќе можности за одржливи бизниси“ потенцираше Јован Деспотовски, директор на Фондот за иновации и технолошки развој.

Стартап Македонија активно го развива македонскиот стартап и иновативен екосистем веќе 5 години. Како лидери работат на зајакнување на капацитетите, овозможување соработка, развој на претприемачкиот начин на размислување, споделување на можности и надминување на предизвиците.

На отворањето на центарот од Амбасадата на Швајцарија го потенцираа развојот на стартап сцената во државата и посакаа успех во неговото натамошно развивање.

Од УСАИД активно работат на развивање на екосистемот во земјата и овозможија финансиска поддршка за пласирање на дигитална платформа.

“Проектот на УСАИД за развој на деловниот екосистем веќе две години интензивно работи на зајакнување на стартап заедницата во Северна Македонија. Затоа, на почетокот на 2019-та година преку грант ги поддржавме Стартап Македонија во развивање на нова дигитална платформа за поврзување на екосистемот и зајакнување на интерактивноста меѓу чинителите во стартап заедницата. Секако, дигиталното поврзување е само еден сегмент од мозаикот, па затоа се надеваме дека MКstartups центарот, поддржан од Фондот за иновации ќе служи како идеален простор во кој Стартап Македонија ќе може да прерасне во вистинска чадор организација која ќе ги интегрира и развива активностите на сите чинители во стартап заедницата“ истакна Мирјана Македонска, директор на проектот на УСАИД за развој на деловниот екосистем.

Стартап Македонија во април годинава објави Google Digest календар  кој постојано се ажурира со настани, обуки и активности наменет за сите кои се дел од стартап заедницата. Дигиталната платформа е во изработка и  до денеска на неа се регистрирани 100 стартап компании. Целта на оваа платформа која ќе е функционална до крајот на годинава, е да ги поврзе сите чинители на стартап екосистемот, не само во главниот град на нашата држава туку на регионално и на глобално ниво, а со тоа и да се поттикне и постепено да се помогне во развојот на стартап потенцијалот кај младите.