Падот на Фејсбук е само вовед во поголеми падови на Интернет што би можеле да следат?

79

Марк Цукерберг нема мир во последно време. Шефот на Фејсбук сака да го претвори интернетот во „мета-свет“ каде што „наместо само да ја гледате содржината, вие станувате дел од неа“, како што рече тој во неодамнешното интервју.

Но, набргу откако во јавноста протекоа многу незгодни внатрешни документи, благодарение на „свркач“ кој наскоро ќе се појави пред американскиот Конгрес, стигнаа нови проблеми – целата негова компанија „исчезна“ од корисничките екрани. Падот на социјалните мрежи Фејсбук и Инстаграм, како и Ватсап, траеше со часови во понеделникот. Би било лесно да замавнете со раката и да кажете дека страниците на компанијата – вредни 920 милијарди долари – се само медиуми за споделување селфи и слики од миленичиња, финансирани од реклами. Но, мноштво луѓе, вклучително и владини службеници, се потпираат на Ватсап како нивни примарен метод за комуникација, додека Фејсбук е главниот начин на кој некои бизниси стигнуваат до клиентите.

Затоа, падот на овие страници е далеку од безопасен. Се поставуваат безбедносни прашања, на пр. како – според страницата Krebs on Security – некој во Фејсбук избришал податоци што им помага на компјутерите да ги најдат страниците на компанијата на Интернет. Фокусот е, исто така, на многу слабата регулација на Интернет. Тоа е секако фактор во брзиот развој и зголемената зависност од Интернет во се – од комуникација до управување со финансии и управување со паметни домови.

Меѓутоа, тоа исто така ја натера Френсис Хоген, поранешна вработена во Фејсбук, да испрати документи до „Волстрит Журнал“ и да биде сослушана пред Сенатот следната недела. Хоген ќе побара од пратениците да го регулираат Фејсбук, делумно затоа што социјалните притисоци на Инстаграм им прават неверојатна штета на младите девојки, пишува Ројтерс.

Падот на Фејсбук, исто така, го поставува прашањето дали тој, но и другите такви медиуми, е доволно важен за да се регулира повеќе како корисна програма. Како што некои банки се сметаат за важни за системот во целина, така и некои од активностите на Фејсбук, Гугл и гигантите за облачни услуги на Амазон и Мајкрософт може да се сметаат за клучни за функционирањето на економијата.

Пратениците, исто така, мора да размислат дали нивниот начин на водење бизнис е штетен за фер конкуренција на пазарот.

Ден -два без Фејсбук не е таков проблем за многумина. Но, сличен дефект на системот, на пример, со голем давател на „облачни“ услуги, може да доведе до големи проблеми, како што малите прекини во работата веќе и порано покажале. Интернетот е хаотичен микс од услуги, најчесто насочени кон профит, а некои од овие услуги сега станаа премногу важни за да се срушат.