Паѓа цената на златото

38

Цената на златото падна во средата наутро поради зајакнувањето на доларот и зголемениот принос на државните обврзници на САД, покажуваат податоците од денешното тргување.

Декемвриските фјучерси на златото на берзата „Comex“ во Њујорк паднаа за 0,12%, или 2,1 американски долари, на 1.805 долари за троунцното. Во исто време, цената на сличните договори за сребро паднаа за 0,37% до 23,797 долари за троунцното.

Притисокот врз цената на златото доаѓа по растот на доларот и приносот на државните обврзници, откако во тој случај, благородниот метал станува помалку профитабилно средство за инвеститорите.

Индексот на доларот порасна за 0,02% до 92,64 поени, а приносот на десетгодишните државни обврзници на САД порасна на 1,278% од претходното затворање од 1,279%. Трговците ги анализираат и статистиките за инфлација во САД, кои покажуваат дека инфлацијата на потрошувачките цени забави на 5,3% во август, од 5,4% претходниот месец.

Пазарите оценуваат колку е во право американската централна банка, кога тврди дека скокот на инфлацијата на рекордно високо ниво од 2008 година е привремен. Забавувањето на инфлацијата може да предизвика регулаторот да го одложи заострувањето на монетарната политика и ограничувањето на мерките за поддршка, што ќе го ослабне доларот и, како резултат на тоа, ќе ја поддржи цената на златото. Аналитичарите на IG, цитирани од The Wall Street Journal, забележуваат дека иако благородниот метал поевтинува, неговата вредност сепак надминува 1.800 долари за унца, и претстои да видиме дали доларот може да зајакне.