Пакетот мерки за штедење помина во грчкиот парламент

20

Грчката влада ги усвои пакет мерките за штедење во висина од 13,5 милијарди евра. Овие мерки на штедење се однесуваат на зголемување на даноци, ограничување на потрошувачката и структурни реформи.

Претходно премиерот Андонис Самарас се обиде да ја смири јавноста која веќе пет години ги трпи последиците од рецесијата и од постојаното воведување нови мерки на штедење.

“Ова ќе бидат последни кратења на плати и пензии”, изјави Самарас неделава.

Со изгласувањето на пакетот мерки за штедење, на Грција и се отвара можност да ја добие следната транша од помошта во висина од 31,5 милијарди евра, кои и се неопходни за да не банкротира.

По 14 часовна дебата, од вкупно 300 пратеници, 153 гласаа “за”, 128 “против”, а 18 беа “воздржани“.