Почетна Економија

Економија

За време на Ковид пандемијата, во земјава се загубени околу 15.000 работни места, соопшти денеска министерот за економија, Крешник Бектеши, повикувајќи се на информациите кои доаѓаат од Агенцијата за вработување.
Иако туризмот многу претрпе поради затворањето на грниците, дојде до раст на домашниот туризам, со што закрепна економијата. Нов Зеланд има договор со Pfizer  и BioNTech за снабдување со вакцина.
Италијанците, уплашени од пандемијата и загрижени поради неизвеснатаиднина, штедат повеќе од вообичаеното.
Глобалниот долг ќе достигне рекордни 277 билиони долари до крајот на годината, како резултат на понатамошното трошење на владите и компаниите како одговор на пандемијата на коронавирусот.
Дополнително вложувања се предвидени и за уредување на технолошко индустриските развојни зони преку изградба на инфраструктура за подобри услови за работа и објекти како и геомеханички истражни работи.
Позитивното движење кај штедењето е проследено и со раст на кредитирањето. Кредитирањето на граѓаните и фирмите бележи годишен пораст од 7,3%. Притоа, кредитирањето на населението бележи раст од 9,5%, а на корпоративниот сектор од 5,2%.
Бројот на невработени во Австрија изнесува 413.241, што е за 71.000 повеќе од истиот период минатата година. Инаку, најголем број на невработени е забележан на средината на април.
Според новиот Евробарометар, спроведен во јули и август, 64 % од Европејците сметаат дека економската состојба е лоша, а 42 % сметаат дека економијата на нивната земја ќе се опорави од негативните ефекти од појавата на вирусот “во 2023 година или подоцна“.
Договорот допрва треба да биде ратификуван од парламентите на двете земји.
Работодавачите ќе можат да аплицираат за финансиска поддршка до 21.776 денари по вработен, до 7-ми во месецот за претходниот месец
Оваа година единствено кинеската економија во групата големи економии ќе забележи позитивна стапка на раст од 1,9%, проценува Меѓународниот монетарен фонд.
И земјите во регионот проектираат високи буџетски дефицит: Црна Гора -10,4% од БДП, Албанија -8,4%, Србија -8,1%, Хрватска -8,1%, Косово -7%.
Со мерките од четвртиот пакет се предвидени дополнителни 12 милиони денари за поддршка на занаетчиите за набавка на алат и опрема
60.000.000 денари односно еден милион евра се буџетски средства од програмата П1 на Министерството за економија, додека 30 милиони евра се од Европската Унија.
Финансиските средства за бескаматна кредитна линија со грант компонента наменета за микро и мали претпријатија погодени од КОВИД-19 (Ковид 3) се повлечени од 50-те милиони евра награда за успешност заради целокупниот напредок во процесот на Европска интеграција на Северна Македонија
Се очекува падот на економската активност поради пандемијата да ја зголеми сиромаштијта во сите земји од регионот.
Поради растот на бројот на невработени, владата одвои повеќе пари за пазарот на трудот, а во таа област во буџетот беа внесени 2,8 милијарди евра повеќе од планираното.
Влошувањето на вкупните економски услови среде пандемија на коронавирус влијаеа на профитабилноста на домашните банки оваа година, но сепак се очекува да се заврши 2020 година со профит.
Пол Милгром и Роберт Вилсон се добитници на Нобеловата награда за економија за 2020 година, за унапредување на теоријата на аукција и иновации во нови формати на аукција.
Класичните рецесии на деловниот циклус се забораваат за една година откако ќе завршат - на “раните“ од оваа ќе требаат години за да заздрави“, вели економистот.
Мерката трае заклучно со утре, 12 октомври, а граѓаните треба да ги скенираат сметките во рок од три дена по нивното издавање.
Битола Старт-ап центар е првото локално партнерство за вработување кое се спроведува во рамките на проектот на Меѓународната организација на трудот, Зајакнување на социјалниот дијалог, со финансиска поддршка од Европска Унија.
Од 470 милиони евра субвенции, грантови и кредити од четвртиот пакет економски мерки што ги усвои Владата, најмалку 250 милиони евра треба да им припаднат на угостителите, смета Независната угостителска комора (НУК). Според Комората, само доколку навистина овие средства завршат на сметка на угостителската индустрија, ниту еден угостител нема да...
Практично, со оваа мерка, преку Развојната банка на Република Северна Македонија, на постоечките корисници на кредитни линии од оваа банка, ќе им бидe обезбедена можноста за продолжување  на грејс периодот и периодот за отплата на кредитот за 3 месеци, пред да започнат со исплата на ануитетите од земените кредити.