Пандемијата на Ковид го забрза воведувањето на 5Г-мрежата

113

Во светот, повеќе од милијарда луѓе се поврзани на интернетската 5Г-мрежа, а нејзиното воведување во домаќинствата и компаниите е забрзано поради пандемијата на коронавирусот, изјави претставник на Меѓународната телекомуникациска унија (ИТУ).

„Ковидот имаше позитивен ефект врз усвојувањето на информатичката технологија. Тоа е парадоксална ситуација, но така е“, рече Јарослав Пондер, шеф на канцеларијата на ИТУ за Европа, во интервју за Хина.

„Луѓето беа принудени да останат дома и да работат од далечина и да посетуваат училиште онлајн, па ги подобрија уредите со кои беа во контакт со другите. Не се воведени само нови технологии, туку работни методологии, кои во минатото луѓето и компаниите тешко ги прифаќаа“, додаде тој.

Меѓународната телекомуникациска унија (ИТУ) е специјализирана агенција на ОН за соработка во областа на телекомуникациите со седиште во Женева.

Коронавирусот се рашири низ светот во февруари 2020 година, а оттогаш има сѐ повеќе корисници на 5Г-мрежата, која обезбедува значително побрз пристап до интернет, многу поголем број поврзани уреди и сигурна комуникација со мало задоцнување во споредба со претходната 4Г-мрежа.

„Живееме во возбудливи времиња на 5Г-мрежата. Речиси 100 земји имаат 5Г во фаза на тестирање или користење, така што таа стана универзална технологија“, рече Пондер, чиј европски оддел опфаќа 46 земји.

„Европската унија ја идентификуваше 5Г-мрежата како приоритет. Но оваа технологија брзо се шири низ целиот свет. На крајот на 2022 година, имаше околу една милијарда луѓе поврзани со неа“, рече тој. Пондер додаде дека проширувањето на оваа мрежа е видливо во земјите од Западен Балкан.

„Воведувањето зависи од националната динамика и прекуграничната координација. Гледаме дека лиценцирањето се шири во тој регион, иако со различна динамика. Приватните компании се мотивирани затоа што гледаат можност да генерираат дополнителен приход“, рече Пондер.

Тој вели дека генерално има многу простор за проширување на 5Г-мрежата бидејќи има многу корисници што „сè уште не го гледаат потенцијалот за нејзино користење“. „Владите треба да ги охрабрат инвеститорите да инвестираат во таа мрежа“, рече Пондер.

На пазарот веќе многу се зборува за 6Г-мрежата, која според проценките на луѓето вклучени во нејзиниот развој, би можела да заживее околу 2030 година. Пондер одби да го предвиди времето на воведување, истакнувајќи дека „сѐ уште се во тек дискусиите“ за тоа.

„6Г е нов начин на консумирање дигитална содржина. Таа мрежа ќе биде побезбедна за користење, побрза од 5Г. Сè за што сонувавме ќе стане реалност“, нагласи Пондер. „Но има уште долг пат да се помине бидејќи сме во фаза на тестирање на првите имплементации. Сега затоа мора да се фокусираме на проширување на мрежата 5Г“, заклучи тој.

Во текот на 1990-тите се користеше 2Г-мрежата, која овозможуваше пренос на говор при испраќање кратки текстуални пораки. Во почетокот на 2000-тите беше развиена 3Г-мрежата, која ги донесе првите можности за посериозен пристап до интернет, додека 4Г-мрежата по 2010 година понуди уште побрз пристап до интернет, вклучително и пренос на поголеми содржини, како што се видеа со висока резолуција.