Пандорината кутија отворена: Протекоа документи за скриеното богатство на светските лидери

143

Пандорината кутија е отворена. Барем така можеше да се заклучи од насловите на британскиот BBC и Guardian, кои синоќа објавија големи специјали наречени “Пандорини документи“.

“Скриеното богатство и работите на светските лидери се откриени“, гласеше насловот на BBC.

“Најголемото истекување на офшор податоци ги открива финансиските тајни на богатите и моќните“, е насловот на Guardian.

Во секој случај, двата медиуми – како и голем број нивни партнери од други земји – тврдат дека ги откриле тајните на 35 сегашни и поранешни лидери и повеќе од 300 јавни службеници и поединци во едно од најголемите протекувања на финансиски документи досега.

Според нив, станува збор за околу 12 милиони различни типови на документи што ги истражувале најмалку 650 новинари од 117 земји, предводени од Меѓународниот конзорциум на истражувачки новинари (ICIJ).

Меѓу вклучените медиуми е и порталот Остро, кој објави “дека во наредните недели ќе објави приказни за најистакнатите луѓе чии работни места биле пронајдени во документите на Пандора“.

Документите потекнуваат од вкупно 14 компании за финансиски услуги од земји како Кипар, Панама, Белизе, Обединетите Арапски Емирати, Сингапур и Швајцарија.

Поранешниот британски премиер Тони Блер, чешкиот премиер Андреј Бабиш, кралот на Јордан се само некои од споменатите имиња. Никаде не се споменува името на Владимир Путин, но затоа многу се споменуваат неговите најблиски соработници кои се поврзани со купување недвижен имот во Монако.

Иако многу од трансакциите што се гледаат во документите не се незаконски, тие ја разоткриваат практиката на која богатите и моќните очигледно честопати прибегнуваат кон – формирање компании за тајно купување имот.

“Тие ги користат овие оф -шор сметки, офшор средства, за да купат имот во вредност од милиони долари во други земји и да ги збогатат своите семејства на сметка на нивните граѓани“, тврдат ICIJ.

Тие, исто така, веруваат дека нивната истрага “ја отвора пандорината кутија за многу работи“, па токму затоа и го дадоа ова импресивно име.