Пет причини да не брзате со преминот кон Windows 11

39

Новиот оперативен систем Windows 11 ќе биде објавен на 5 октомври, а многу корисници се прашуваат дали вреди да се направи премин од Windows 10 веднаш. Додека некои со нетрпение ја очекуваат новата верзија, други се скептични.

Постојат најмалку пет причини да не брзате со миграцијата од Windows 10 кон Windows 11, според експерт -автор на блогот „Overclockers“.

Тука се:

Страничен проект. Windows 11 првично беше дизајниран како ажурирање на Windows 10 наречен Sun Valley. Програмерите тврдеа дека 11 -та верзија никогаш нема да постои, но сепак се појави.

Чудни системски барања. Дури и компјутерите од 2020 година може да бидат некомпатибилни со Windows 11 ако ги погледнете строгите хардверски барања на новиот оперативен систем. Ќе работи нормално на компјутери базирани на Coffee Lake, Zen + и посовремени процесори.

Незгоден интерфејс и недостаток на некои важни карактеристики. Една од критиките е дека ажурираниот интерфејс на Windows 11 е погоден само за таблети, но не и за обични компјутери или лаптопи. Исто така, во новата верзија се скриени многу функции што се видливи само кога ќе кликнете со десното копче на датотеката (за да ги видите сите, ќе треба да притиснете Shift + F10). Исто така, има забелешки во врска со лентата со задачи и Start менито.

„Непријател на доброто“. Многу луѓе имаат инсталиран Windows 10 на нивните компјутери и се навикнати на тоа. Нешто позначајни промени се потребни во Windows 11 за да се реши ажурирањето.

Проблеми на почетокот, како и со сите нови верзии на Windows. Првичната верзија на Windows 11 ќе дојде не само со некои предности, туку и со недостатоци кои можат да бидат доста сериозни. Корисниците кои го тестираа новиот оперативен систем се жалеа на влошување на перформансите, намалување на фреквенцијата на кадрите и многу повеќе.