Пет работи коишто ќе ја уништат светската економија

97

Економистот Нуриел Рубини, познат како „Доктор Пропаст“ поради неговите мрачни прогнози, предупреди дека ќе имаме инфлација уште долго. Според него, можеме да ги обвиниме војните, револуцијата на роботите и редица други катастрофи кои ќе ја зафатат глобалната економија.

„Инфлацијата нагло се зголеми во текот на 2022 година и во напредните економии и во пазарите во развој. Структурните трендови сугерираат дека проблемот ќе биде постојан, а не минлив“, рече економистот во неодамнешниот авторски текст за Project Syndicate.

Трендовите доаѓаат по тешката година за американската економија, при што цените достигнаа највисоко ниво за 41 година во 2022 година и сè уште се движат далеку над целта на ФЕД од 2 проценти. Според Рубини, централните банкари ширум светот веројатно нема да ја намалат инфлацијата без да предизвикаат сериозна рецесија, што може да предизвика проблеми за глобалниот финансиски систем, имајќи предвид дека многу домаќинства, банки и влади се многу задолжени.

„Централните банкари не можат да ја ублажат должничката криза без да ги намалат каматните стапки, што може да ја влоши инфлацијата. Тој ќорсокак може да ја погоди глобалната економија како мајка на сите стагфлациски должнички кризи“, предупреди Рубини, опишувајќи финансиска катастрофа што со себе ќе донесе висока невработеност. висока инфлација, а во САД ненадеен пад на берзата.

Рубини, кој зборуваше за рецесијата во 2008 година и е познат по своите предвидувања на Волстрит, рече дека во овој момент е неизбежна некаква инфлаторно-должничка катастрофа. Може да потрае и години, предупреди тој, укажувајќи на пет големи проблеми во глобалната економија кои би можеле да ги зголемат цените и државните трошоци, влошувајќи го претстојниот крах:

Војни
Руската инвазија на Украина ги наруши синџирите на снабдување и веќе ја потресе глобалната економија, но геополитичкиот конфликт може да се прошири низ целиот свет, рече Рубини. Тој укажа на тензиите меѓу САД и другите големи сили, како што се Блискиот Исток, Иран и Кина, а претходно предупреди дека Третата светска војна практично веќе започнала.

Тензиите предизвикуваат многу сили да ја градат својата воена база на залихи, вклучително и НАТО, Европа и САД. Тоа оптоварување на националните буџети може да ги влоши и онака високите нивоа на долг и инфлацијата, продолжувајќи ја финансиската криза.

Климатските промени

Глобалната економија, исто така, води војна против климатските промени, што може да биде скапо да се реши.
„Ублажувањето и адаптацијата на климатските промени би можеле да чинат трилиони долари годишно во следните децении, и глупаво е да се мисли дека сите тие инвестиции ќе го поттикнат растот“, рече Рубини, додавајќи дека нациите најверојатно ќе станат посиромашни со текот на времето.

„Значаен дел од постојниот капитал ќе мора да се замени, или затоа што е застарен или затоа што е уништен од климатските промени“, додаде тој.

Непредвидливи болести

Ширењето на Ковид 19 не е завршено, ниту пак пандемијата. Рубини предвидува дека различните епидемии ќе станат почести и поголеми во иднина, делумно поради ефектите од климатските промени. Тоа би можело значително да додаде на националниот долг бидејќи лидерите се обидуваат да се справат со една по друга криза во јавното здравство додека се борат со трошоците за грижа за стари лица.

Револуцијата на роботите

Глобалната економија ќе биде под влијание на „глоботиката“, како што ја нарекува Рубини, или иновациите што произлегуваат од глобализацијата и автоматизацијата. Додека некои тврдат дека овие фактори го поттикнуваат економскиот раст, тие претставуваат голема закана за работните места со сина и бела јака, што значи дека владите би можеле да бидат принудени да издвојат огромни суми пари доколку роботите, технологијата на вештачка интелигенција и другиот напредок ги турнат луѓето без работа. .

„Трошоците може да бидат високи“, предупреди Рубини.

Тој процени дека САД би можеле да загубат околу 20 отсто од својот БДП доколку владата издвои основен приход од 1.000 долари по глава на жител месечно.

Нееднаквост во богатството

Јазот во богатството предизвикува немир меѓу младите луѓе и средната и работничката класа, рече Рубини, што може да биде скапо за државните водачи да се решат.

„За да се спречат популистичките режими да дојдат на власт и да спроведат непромислени, неодржливи економски политики, либералните демократии ќе треба да потрошат богатство за да ги зајакнат своите мрежи за социјална заштита – како што многумина веќе прават“, рече тој.