Пет токсични фрази кои ги користат себичните вработени

31

Себичните вработени често ги ставаат личните цели и интереси над интересите на компанијата и тимот, што може да доведе до конфликти, намалена продуктивност и нарушување на работната атмосфера.

„Како истражувач на психологија на работното место, поминав повеќе од 30 години помагајќи им на компаниите да управуваат со премногу себични вработени, особено оние чие однесување може да биде штетно за нивните соиграчи“, изјави Стефан Фалк за CNBC.

Еве пет токсични фрази кои секогаш ги користат себичните вработени и како да се справите со нив:

„Оваа повратна информација е навредлива“
Нарцисоидните луѓе го толкуваат секој конструктивен фидбек како личен напад. Тие одбиваат да ја прифатат универзалната вистина дека секогаш има простор за раст.

Тие веруваат дека не можат да згрешат, што ги прави преосетливи на секоја сугестија дека нивната работа може да се подобри.

„Моите идеи се вредни и секогаш заслужуваат сериозно разгледување“
Без разлика колку се просечни, себичните вработени имаат тенденција да веруваат дека секогаш им носат исклучителна вредност на другите. Тие не ја прифаќаат вистината дека повеќето од нашите идеи, мислења и предлози имаат недостатоци, без разлика на трудот што го вложуваме во нив.
„Нивниот успех доаѓа на моја сметка“
Високо себичните поединци имаат тенденција да бидат помалку успешни во бизнисот од некој што ги канализира своите егоцентрични тенденции да им помага на другите.

Исто така, често мислат дека туѓите победи се нефер и резултат на посебен третман.

„Зошто секогаш се обидуваш да ме контролираш?

Таквите луѓе не сакаат шефови кои им даваат инструкции или поставуваат јасни очекувања. За нив, инструкциите на претпоставениот во најдобар случај се само предлози, а во најлош случај обид за малтретирање.

„Не ме почитуваш со тоа што не се согласуваш со мене“
Вработените со нарцисоидни тенденции очекуваат признание и бескрајни пофалби за нивната работа и покажуваат мал интерес да учат од другите. Кога некој нуди поинакво решение, тоа не го гледа како шанса за учење, туку како туѓо незнаење.

Еве како да се справите со премногу себични и нарцисоидни луѓе:

Себични вработени – избегнувајте ги
Соработката со себични луѓе обично води до негативни резултати. За жал, тие се широко распространети, така што информираноста за тоа како да се справите со нив е од суштинско значење за обликувањето на вашиот сопствен успех и иднина.

Поставете јасни граници
Дајте им до знаење кога нивното однесување ќе стане лошо.

Поставувајте прашања како: „Можете ли да разјасните како ова однесување е од корист за компанијата?“ или „Дали навистина верувате дека ова однесување служи за вашите најдобри интереси?“

Во најмала рака, можете да им ставите до знаење дека нивното однесување не е прифатливо за вас и е штетно за вашиот работен однос.

Информирајте ги за ризиците со кои се соочуваат

Себичноста има многу негативни влијанија кои можете да ги споменете.

Во секој случај, знајте дека можеби нема да го добиете одговорот на кој се надевавте. Но, сепак, може да видите напредок.