Петок е непродуктивен: 5 причини за префрлање на 4-дневна работна недела

214

Триесет проценти од големите американски организации истражуваат нови работни распореди, како што се четиридневните работни недели, според истражувањето на КПМГ за Outlook Pulse за 2024 година. Не е изненадувачки што концептот на четиридневната работна недела повторно добива на интензитет. Неодамна и сенаторот Берни Сандерс воведе закон со кој се воведува 32-часовна работна недела, без намалување на платите.

Потоа, неколку дена подоцна, милијардерот финансиер Стив Коен се појави на „Squawk Box“ на CNBC опишувајќи ја својата инвестиција во стартап лигата за голф TGL. Коен смета дека „доаѓа четиридневната работна недела“. Со оглед на тоа што сè повеќе компании се префрлаат на тој распоред, логично е дека терените за голф ќе станат позафатени во петок. Дури и активностите за вработување покажуваат докази за овој тренд. Додека вкупниот број на огласи за работа кои рекламираат четиридневна работна недела останува низок, тој број се зголеми за трипати во изминатите неколку години, според Indeed.

Со исцрпеноста на вработените на највисоко ниво и организациите кои се борат да привлечат и задржат врвни работници, флексибилните работни опции стануваат сè попопуларни. Форбс претставува пет убедливи причини зошто четиридневната работна недела станува сè попопуларна:

1. Вработените се спротивставуваат на барањата да се вратат во канцелариите
По години уживање во автономијата и флексибилноста на работа на далечина, вработените не сакаат да се вратат во канцеларија со полно работно време. Во една студија на фирмите кои побараа враќање на работниците, дури 42% од нив се соочуваат со повисоки нивоа на трошење на работната сила, а 29% се борат да регрутираат. Отпорот за враќање во канцеларија не е само желба на вработените. Работниците трошат време и пари на патување и, во многу случаи, стануваат помалку продуктивни. Според студијата на Универзитетот Стенфорд, иако некои работодавци бараа враќање за сите пет дена, повеќе од половина од работниците не го следат ова правило.

2. Петок е непродуктивен
Очигледно е дека многумина од нас работат многу помалку во петок. Според анализата на ActivTrak, во споредба со 2021 година, просечниот вработен заминува од работа еден час порано во петок. Всушност, петочните попладневни часови се најниската точка на продуктивност на вработените според студијата на Универзитетот Тексас A&M за метрика за користење на компјутер. Покрај тоа, студијата покажа дека луѓето прават значително повеќе печатни грешки во попладневните часови – особено во петок. Како резултат на тоа, многу компании воведоа „петоци без состаноци“ или „флексибилни петок“ за да им дадат на работниците поголема слобода во тоа како го користат своето време.

3. Тестовите од 4-дневната работна недела покажаа добри резултати
Најголемата четиридневна пробна работна недела во светот спроведена од иницијативата „4 дневна недела глобална“ резултираше со тоа што повеќето компании ја направија оваа политика постојана. По една година, повеќето анкетирани организации објавија позитивно влијание врз благосостојбата на вработените. Педесет отсто, исто така, забележале намалување на трошењето на работната сила, а 32 отсто рекле дека политиката ги подобрила напорите за вработување. Уште поперспективно е тоа што вработените пријавуваат поголемо задоволство од работата по тестирањето. „Резултатите се навистина стабилни“, вели социологот Џулиет Шор од Бостонскиот колеџ, која беше во истражувачкиот тим. „Луѓето се чувствуваат задоволни од овој нов модел“, додаде таа.

4. 4-дневната работна недела ја зајакнува компаниската култура
Според студијата на Exos, четиридневната работна недела покажува дека вработените кои се чувствуваат поддржани од нивната организација се чувствуваат подобро и поефикасни. Пилот програмата резултираше со подобрувања и во благосостојбата на вработените и во перформансите на компанијата. До крајот на студијата, 91% од работниците изјавиле дека веруваат дека ефикасно го поминуваат своето време на работа, во споредба со 67% пред проектот. Благосостојбата на вработените исто така се подобри, при што процентот на луѓе кои доживеале исцрпеност падна од 70% на 36% во текот на студијата. На крајот, вработените беа посреќни и исто толку ефикасни во текот на четиридневните работни недели.

5. ВИ ја прави неизбежна 4-дневната работна недела
Додека вештачката интелигенција (ВИ) го зафаќа светот, некои експерти веруваат дека новата технологија ќе го забрза усвојувањето на четиридневната работна недела. За да ја поддржи оваа теорија, Tech.co анкетираше над 1.000 американски бизнис лидери за влијанието на технологијата на работното место во 2024 година. Податоците открија дека 29% од компаниите со четиридневна работна недела интензивно користат вештачка интелигенција. Спротивно на тоа, само 8% од организациите со петдневна работна недела користат вештачка интелигенција во ист степен. Уште пофасцинантно е што меѓу компаниите кои користат вештачка интелигенција, дури 93% размислуваат да воведат пократки работни недели. Со оглед на способноста на вештачката интелигенција да ја зголеми продуктивноста, таа има долгорочен потенцијал да им користи и на организациите и на оние кои работат таму.

Четиридневната работна недела е сè поатрактивен концепт за работодавците кои сакаат да привлечат квалитетна работна сила, да го зголемат задржувањето и да ја подобрат благосостојбата на вработените. Со оглед на тоа што се повеќе компании го тестираат овој пристап, само прашање на време е кога усвојувањето ќе стане широко распространето.

Иако четиридневната работна недела веројатно нема да стане мејнстрим за одредени индустрии како што се малопродажбата, угостителството и здравството, таа секако има потенцијал да трансформира многу други.