Пик во консумацијата на месо, електрични автомобили и сончева енергија: Светот во 2030 година

35

Според извештајот на меѓународната мрежа на инвеститори Principles for Responsible Investment, во текот на следните пет години ќе има „радикални“ промени во владините политики во секторите енергетика, транспорт и храна, пишува OilPrice.

Промените од големи размери ќе доведат до врв во консумацијата на месо, повеќе електрични возила и значително зголемување на производството на ветер и сонце – ова ќе бидат трите карактеристични трендови од 2030 година.

Според извештајот, светот ќе може да го задржи порастот на глобалните температури за не повеќе од 2 Целзиусови степени од нивото на индустријата. Поамбициозната цел за покачување за помалку од 1,5 степени ќе бара повеќе политички активности, се вели во извештајот.

„Ова ќе бара речиси целосно исклучување на возилата со мотори со внатрешно согорување до 2040 година, затворање на електрани на јаглен до 2035 година и 100% производство на чиста енергија до 2045 година“, се вели во соопштението.