Плата од 7,5 милиони евра за новиот директор на Unicredit

32

Андреа Орсел е именуван за нов извршен директор на италијанската банка Unicredit, a почетокот на мандатот го одбележа незадоволството од одредени акционери поради висината на неговата плата и бонусите.

Орсел со големи потешкотии го надмина незадоволството на акционерите поради условите на неговиот договор и пакетот на плата и награда во висина од 7,5 милиони евра, обезбедувајќи си 54% од гласовите, нешто повеќе од потребниот минимум од 50% плус еден глас.

Неговата плата ќе биде двојно поголема од онаа на поранешниот извршен директор Жан Пјер Мустер и наиде на критики од советодавните компании на водечките компании што им препорачаа да гласаат против.

Посебно се незадоволни што бонусот на Орсел во акции во првата година не е поврзан со деловните резултати и она што не може да се промени во случај на неправилности.

Пакетот на неговиот претходник што го добил во 2016-та година имаше поддршка од 87% од инвеститорите.

Фото: Pexels