По САД, може да се намали и кредитниот рејтинг на Кина

39

FITCH Ratings објави дека може да го ревидира државниот кредитен рејтинг на Кина А+, засилувајќи го растечкиот песимизам за финансиските пазари на земјата.

„Ако Кина дополнително ја поддржува својата економија, би можеле да ја преиспитаме, бидејќи односот на долгот и БДП е малку преголем за рејтинг А“, изјави Џејмс Мекормак од Фич за ТВ Блумберг, додавајќи: „Не би рекол дека го очекуваме тоа, неодамнешните докази не укажуваат на тоа, но зголемувањето на долгот во корпоративниот и банкарскиот сектор може да стане одговорност на владата“.

Стабилниот рејтинг А+ на Кина е еден од најдолготрајните на Fitch и е на сила од 2007 година, според Меккормак: „Факторите што би можеле да го променат тоа се некој вид зголемување на непредвидените обврски во другите сектори“.

Коментарите на Мекормак доаѓаат откако Fitch го намали кредитниот рејтинг на САД на почетокот на август, што одекна низ светските пазари. Тоа повторно го запали разговорот за фискалниот пат на американската влада и нејзиното влијание врз државните обврзници и помогна да се игра улога во неодамнешниот пораст на приносите, пренесува Индекс хр.

Што се однесува до Кина, светските инвеститори брзо го губат трпението со кревкото закрепнување на земјата, а неодамнешните економски податоци од продажбата на мало до цените на куќите се разочарувачки. Работите да бидат уште полоши, една од најголемите градежни компании во земјата е изложена на ризик од неисполнување на обврските, а друг финансиски конгломерат не ги исполни своите обврски, поттикнувајќи ги стравувањата од можна зараза.

Според Мекормак, во тек е структурна промена на кинескиот пазар на недвижности.