Подгответе се за уште едно поскапување: Новогодишните елки и украси веќе скокнаа за 20 %

43

Добрата вест е што потрошувачите веќе се расположени за празници и шопинг, лошата вест е што оваа година ќе треба да дадат повеќе пари за новогодишната елка.

Некои големи продавачи на вештачки дрвја велат дека веќе ги зголемуваат своите цени и обвинуваат неоправдано високи трошоци за испорака поврзани со актуелниот неред во глобалниот синџир на снабдување.

“Ќе треба да ги зголемиме цените. За елките, тоа ќе биде околу 20% повеќе во просек”, рече Мек Харман, извршен директор на Балсам Хил. Компанијата со седиште во Калифорнија заработува повеќе од 200 милиони долари годишно од продажба на вештачки новогодишни елки и други украси во САД.Дури и тоа нема да ги покрие нашите трошоци, бидејќи оваа година плаќаме дури 300% повеќе за контејнер за испорака“, рече Хармон.

Месечните прекини во снабдувањето предизвикани делумно од затворањето на фабриките во странство предизвикани од пандемијата, застојот на пристаништата и контејнерите за превоз и недостаток на работна сила доведоа до одложување на производите.

Сега, кога сезоната на празници е на прагот, добавувачите на сезонски декор, исто така, се осигуруваат дека имаат доволно производи при рака за да ја задоволат побарувачката. Добавувачите кои снабдуваат компании како Аmazon веруваат дека клиентите ќе бидат среќни да трошат на украси оваа година, особено по уште една предизвикувачка година. Нивната единствена грижа е дека побарувачката да не биде преголема бидејќи можеби ќе немаат доволно залихи за да ја задоволат побарувачката и да ја испорачаат навреме, бидејќи повеќето производи се произведени во Кина.