Полска: “Маска“ што не дозволува детектирање на лице

32
SONY DSC

Полското студио Noma креираше еден вид на маска којашто спречува вештачка интелигенција да изврши детекција на лице. Според креаторите на маската, нарушена е приватноста на луѓето од многуте камери на јавни места и разните алгоритми за скенирање на лице.

За Ева Новак и Јарослав Марковиц, маската е “накит за лицето“, со којшто секој би можел да се заштити од ваков вид на детекција доколку ја носи, пишува Dezeen.

Маската е изработена од парче месинг чијашто форма ги следи контурите на лицето. Има рамки, па се носи како очила, со таа разлика што на јаболчниците се наоѓаат кругови, а во средината на челото вертикална лента.

Со тоа, лицето не може да се препознае на камера, а тимот веќе го тестираше производот со фотографии на Facebook, за којшто велат не можеле да бидат препознаени.

Фото: Noma