Поранешен регулатор на ФЕД повика на целосна забрана на Биткоин

26

Ли Рејнерс – поранешен вработен во Банката на федерални резерви на Њујорк – рече дека криптовалутите немаат вредност и треба да се држат надвор од банкарскиот систем.

Рајнерс, кој бара забрана на Биткоин, спомна дека крипто нема внатрешна вредност и тргува исклучиво врз основа на чувствата, додавајќи дека дигиталните средства немаат основи.

Според критичарот, сегашниот „мечкин“ пазар, што влијаеше на просторот на криптовалутите, е оправдан, посочувајќи дека криптовалутите не се моќен хеџ против инфлацијата, со оглед на времето на падот на крипто-пазарот.

Рајнерс верува дека вредноста на криптовалутите се зголеми во последниве години само во голем дел поради неефективните монетарни политики усвоени од Федералните резерви за време на пандемијата. Тој тврдеше дека внатрешната вредност на криптовалутите не игра значајна улога во ова.

За да ја потврди својата поента, тој укажа на неодамнешната крипто-зима, која се чини дека трае подолго време, бидејќи истакна дека тековниот пад на крипто е очекуван поради неодамнешните политики на Банката на федерални резерви кои ја откриваат вистинската вредност на дигиталните средства.

Рајнерс, исто така, спомна дека верува дека поборниците за криптовалути навистина не бараат јасна легислатива, туку лабави политики за создавање на средина за процут на криптовалутите.

„Крипто-луѓето велат: „Сакаме само регулаторна јасност“. Добро, велам, добро, во Кина е прилично јасно, но веројатно не е јасноста што ја барате. Значи, кога велат: „Сакаме регулаторна јасност“, тоа е еуфемизам за: „Сакаме поволно и лесно законодавство“, истакна тој.

Во својата статија „Криптовалутата и државата: Несвета алијанса“, Рајнерс изјави дека криптовалутата е „лош медиум за размена и пресметковна единица“ поради нејзината нестабилност и дека нејзината единствена докажана употреба е всушност како средство за шпекулации.