Поранешниот извршен директор на крипто берза живее на „леб и вода“: Неговиот адвокат вели дека се држи до принципите

112

Основачот на пропаднатата крипто берза FTX Сем Банкмен Фрид живее на „леб и вода“ во притвор бидејќи не му била обезбедена веганската храна што ја побарал, изјави неговиот адвокат, според Гардијан.

За време на сослушувањето, адвокатот Марк Коен рече дека неправилната исхрана ќе му оневозможи на Фрид да го контролира своето нарушување на хиперактивноста со недостаток на внимание, што ќе резултира со негова неспособност да учествува во подготовката на одбраната.

„Бидејќи ги следи неговите принципи, сега буквално преживува со леб и вода“, рече Коен, додавајќи дека залихите на лекот Емсам на неговиот клиент за лекување депресија се при крај.

Загрозениот основач на FTX е во затвор од 11 август кога судијата Луис Каплан ја укина обврзницата на Банкмен-Фрид од 250 милиони долари.

Каплан заклучи дека има разумна причина да се верува дека банкар Фрид се обидел да „поткупи сведоци најмалку двапати“ од неговото апсење во декември.

Два дена откако беа приведени, обвинителите поднесоа ново обвинение со кое го товарат поранешниот милијардер со седум точки од обвинението за измама и заговор и го обвинија Банкер Фрид дека користел украдени средства на клиентите за да генерира повеќе од 100 милиони американски долари придонеси за кампањата пред среднорочните избори во САД. година.