Поранешниот шеф на Њујоршката берза: Биткоинот ќе биде дел од сите инвестициски портфолија

225

Поранешниот претседател на Њујоршката берза, Томас Фарли коментираше за Биткоин за време на интервјуто за Squawk Box.

Тој рече дека средството е „сигурно, отпорно на цензура, ќе има само 21 милион и треба да биде дел од сечиј паричник“.

Фарли е американски банкар и актуелен извршен директор на Far Point Acquisition Corp.

„Кога Bitcoin беше на 60.000 долари, имаше многу институции кои гледаа на страна и велеа: „Би сакале да инвестираме. Ние би сакале да издвоиме 1 до 3% од нашите портфолија, на пример пензиски фондови, но цената е 60.000 долари. Чувствуваме дека е жешко, има некоја опсесија“. Но, тие направија соодветно истражување. Тие се сретнаа со нивните инвестициски комисии. Така, кога цената падна на 17.000 долари, за мене не беше шок што видовте некои од овие институции за прв пат како купуваат Биткоин за нивниот паричник“, изјави Фарли.

Тој, исто така, сподели поконзервативни ставови за средството.

„Биткоинот е складиште на вредност, но неговата цена флуктуира многу, многу повеќе од другите складишта на вредност. Да, потенцијалот БТК да се зголеми во вредност е голем. Но и потенцијалот за негативна страна. Реториката „До месечината“ е опасна“.

На прашањето за нестабилноста на Биткоин, Фарли рече дека има „момент на капитулација“.

„Мислам дека тоа е комбинација од некои навистина паметни биткоин китови кои се во него веќе 10 години, а потоа прилично брзо, некои од овие институции кои дојдоа токму тоа се случи. Биткоинот порасна за 40%. Тоа не значи дека ќе се зголеми за уште 40%. Но, во областа на криптовалутите има Биткоин. А потоа има буквално сè друго. На БТК му се верува, во голема мера е отпорен на цензура. Ќе има само 21 милион биткоини. Ќе мора да биде компонента во сите паричници… Можеби само во мал степен, но ќе мора да биде таму“.

Откако ја објави својата поддршка за БТК, Фарли даде свое мислење за сите други монети.

„Потоа, тука се и сите други криптовалути. Етереум сам по себе е во посебна класа. Потоа ги имаме стабилните монети, а сè друго изгледа како шпекулативни акции. Можеби ако инвестирате во нив ќе заработите пари, а можеби и ќе ги изгубите сите пари“.

Фото: Facebook