Пораст на корпоративни банкроти во Америка (инфографик)

54

Во март, Silicon Valley Bank банкротираше, што ја фрли во банкрот нејзината матична компанија SVB Financial Group една недела подоцна.

Иако многумина очекуваа дека ќе следи моментот на колапс на банките, голем дел од него беше избегнат, но пукнатините почнаа да се појавуваат откако Мудис неодамна го намали рејтингот на 10 мали и средни банки.

Но, банкротите почнаа да се зголемуваат. Преголемите биланси во комбинација со 11 зголемувања на каматните стапки од минатата година додадоа зголемени предизвици за компаниите во многу сектори.

Оваа графика го покажува порастот на корпоративните банкроти во 2023 година врз основа на податоците од S&P Global.

Досега во 2023 година, над 400 корпорации пропаднаа. Стечаите на претпријатијата растат со најбрзо темпо од 2010 година (со исклучок на пандемијата) и се двојно повеќе од нивото забележано ова време минатата година, пренесува Банкар.ме.

Стечаи од милијарди долари

Оваа година 16 компании со обврски од над 1 милијарда долари поднесоа барање за стечај. Меѓу најзначајните се малопродажниот синџир Bed Bath & Beyond и матичната компанија Silicon Valley Bank.