Повеќе од 130 земји се согласуваат за глобална даночна реформа

11

Повеќе од 130 земји низ светот се согласија на планот за воведување на глобални правила за оданочување на компаниите, за кои следната недела ќе разговараат министрите за финансии на Г-20, изјави германскиот министер за финансии Олаф Шолц.

“Со тоа што направивме заеднички договор за нацрт-реформата на глобалните регулативи за даноци на компании, направивме голем чекор напред. Ова е позитивен сигнал и сигурен сум дека до летото следната година ќе можеме да постигнеме конечен договор за овој план за реформи“, вели  Шолц.

Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД) работи на изготвување на регулативи со кои дигиталните компании бараат да плаќаат даноци таму каде што работат, наместо таму каде што регистрираат филијали.

Тоа може да ги зголеми приходите на националниот данок за вкупно 100 милијарди долари годишно, проценува ОЕЦД.

Рецесијата предизвикана од пандемијата на коронавирусот во многу индустријализирани земји предизвика сомнежи во целта на ОЕЦД да постигне консензус меѓу повеќе од 130 земји оваа година.

Шолц додаде дека главната цел на секој договор ќе биде да се осигура дека дигиталните гиганти како Google, Amazon, и Facebook се принудени да плаќаат фер дел од даноците.

Фото:Pixabay