Повеќе од 50% од вработените во Apple сакаат да заминат

36

Неколку недели откако Apple почна да бара од вработените да поминат барем неколку дена во канцеларија, повеќето работници се незадоволни. 76% од вработените во компанијата анкетирани во анонимна анкета рекоа дека не се согласуваат со политиката за враќање на компанијата по крајот на пандемијата. Многу од нив бараат друг работодавец.

Истражувањето, спроведено од анонимната социјална мрежа Blind, собра одговори од 652 вработени во Apple во април. Иако идентитетот на испитаниците е непознат, нивниот работен статус беше потврден со нивните корпоративни е-пошти во Apple.

Наодите сугерираат дека Apple можеби се бори со својот хибриден план. Од 11 април оттаму бараат корпоративните работници да доаѓаат во канцеларија еднаш неделно, а од почетокот на мај – двапати неделно.

Две години, до средината на април, многу вработени во Apple работеа целосно од дома. Сега навикнати да не патуваат на работа, тие се загрижени дали ќе се вратат во канцеларија и велат дека ќе бараат работа во други технолошки компании кои нудат пофлексибилни услови за работа.

Значителен број вработени – 56% – велат дека сакаат да го напуштат Apple што е можно поскоро поради барањето да бидат присутни во канцеларијата.

Анкетиран вработен во Apple рекол на Blind во коментар дека сака да замине поради „инфекциите со Ковид во канцеларијата, токсичната култура на компанијата и недостатокот на рамнотежа помеѓу работата и животот“. Друг напишал: „Управувањето на Apple е „завеса“ како и обично“, и рече дека може да се очекува зголемување на заминувањата по април.

Има проблем не само во канцелариите на Apple, туку и во продавниците: нивните вработени се исто така крајно незадоволни. Веб-страницата за технолошки вести The Verge во декември објави за „менталните услови“ со кои се соочуваат продавачите, вклучувајќи ја и работата со „лути клиенти“.

Се смета дека многу од гневните вработени на Apple чекале додека не ги земат своите годишни бонуси пред да побараат на друго место. Овие бонуси обично се даваат во април.

Од друга страна, Apple го одложи планираниот услов вработените да бидат присутни во канцелариите три дена во неделата. Тој требаше да стапи на сила утре, 23 мај, но беше откажан оваа недела. Ова може да ги поколеба некои лути вработени кои сакаат да заминат поради лошата рамнотежа помеѓу работата и животот.