Повеќето EX-YU аеродроми со раст во април, Ryanair станува најголема авиокомпанија

38

Сите аеродроми во главните градови на поранешна Југославија, освен еден, се очекува да имаат зголемување на бројот на патници  во април во однос на минатата година, врз основа на расположливиот планиран капацитет на седишта. Рајанер ќе стане најголемиот авиопревозник во регионот бидејќи ќе ги прошири своите бази во Загреб и Задар, ќе отвори нова база во Дубровник и ќе започне со работа во Сараево. Wizz Air, кој ја носеше титулата речиси секој месец во текот на изминатата година, ќе го заземе третото место, зад Ер Србија, пренесува Ex-Yu aviation.

Аеродромот во Белград има најмногу слободни места на редовните летови во април, со 759.632. Оваа бројка претставува зголемување од 7,1% во споредба со 2023 година. Ер Србија ќе продолжи да ја одржува својата позиција како најголем авиопревозник, со 53,3% од целиот расположлив распореден капацитет на аеродромот. Следува Загреб како втор по големина со 493.384 бесплатни седишта на редовните летови во текот на месецот. Тоа претставува зголемување од 16,8% во однос на минатата година. „Кроација ерлајнс“ ќе ја задржи позицијата на најголема авиокомпанија на аеродромот со 35,8 отсто од расположливиот капацитет. Следува Ryanair со 31% од сите достапни седишта.

Скопскиот аеродром, погоден од намалувањето на фреквенцијата на Wizz Air, има 271.840 седишта во април, што е намалување од 2,8%. Wizz Air ќе има 58,4% удел од достапните места, додека Pegasus Airlines е втор со удел од 6,9%. Приштинскиот аеродром ќе има 239.059 слободни места, но има бројни летови кои се продаваат исклучиво преку тур-оператори кои се сметаат за чартер. Затоа, тие не се вклучени во вкупниот проектиран капацитет на седиштата. Ако се земат предвид само местата на редовните летови, капацитетот на аеродромот е зголемен за 9,4% во однос на минатата година. easyJet има најголем број на закажани седишта, со удел од 19,3%, пред Wizz Air со 16,6%.

Аеродромот во Подгорица има 177.854 планирани седишта на пазарот во април. Рајанер е најголемиот авиопревозник со 15,6% од капацитетот. Ер Монтенегро е шести во Подгорица по расположлив капацитет, зад буџетската авиокомпанија Пегасус ерлајнс, Туркиш ерлајнс, Аустриан ерлајнс и Ер Србија. Аеродромот во Сараево има 173.693 седишта на редовните летови во април, што претставува зголемување од 30,4% во споредба со 2023 година, бидејќи Ryanair започнува со работа и станува четврти најголем авиопревозник. Туркиш ерлајнс е најголем со 15,9% од вкупниот капацитет. Конечно, аеродромот во Љубљана овој април има 141.011 слободни места, што е за 28,3% повеќе од минатата година. Луфтханза ќе биде нејзината најголема авиокомпанија со удел од 16,4 отсто во капацитетот, веднаш пред Туркиш ерлајнс со 14,4 отсто од планираниот капацитет.