Повеќето институции имаат големи очекувања за крипто

17

Осум од 10 институционални инвеститори веруваат дека крипто ќе ги надмине традиционалните инвестициски фондови во рок од една деценија, според студијата на берзата за криптовалути Bitstamp.

Истражувањето Crypto Pulse, исто така, покажа дека 54% од инвеститорите на мало веруваат дека криптовалутите ќе ги надминат традиционалните валути во рок од 10 години.

„Резултатите од студијата покажуваат дека крипто е долга игра и треба да градиме за следните 50 до 100 милиони клиенти“, рече Бобст Загота, извршен директор на Bitstamp во САД.

„Индустријата треба да ја овозможи инфраструктурата што го поддржува следниот бран инвеститори“, истакнува тој.

Истражувањето ги одразува ставовите на приближно 28.000 испитаници – околу 5.000 институционални носители на одлуки за инвестиции и 23.000 инвеститори на мало – во 23 земји.

Откриено е дека криптовалутата е помалку доверлива од имотот, на кој му веруваат околу 80% од инвеститорите и малопродажните институции.

Сепак, 67% од испитаниците на мало веруваат дека крипто е сигурна инвестиција, додека 70% од испитаниците на институционални инвеститори велат дека му веруваат.
Од последната група, 68% активно препорачуваат крипто во инвестициските стратегии.

Децентрализираните инвестициски фондови (DeFi), вклучувајќи стабилни монети, незаменливи токени (NFT) и блокчејн мрежи, имаат рејтинг на доверба од околу 60% меѓу инвеститорите на мало и институционалните инвеститори.

„Како што луѓето учат повеќе за криптовалутите, тие имаат тенденција да им веруваат повеќе“, рече Загота.

„Ова е исклучително позитивно кога размислувате за долгорочниот потенцијал на крипто“, смета тој.

Луѓето и институциите во економиите во развој имаат поголема веројатност да им веруваат на криптовалутите, при што речиси 80% гласаат за доверба во класата на средства во споредба со 62% во поразвиените финансиски пазари.

Според испитаниците, регулативата останува пречка за инвестирање во криптовалути. Речиси половина од инвеститорите на мало и повеќе од една третина од институционалните инвеститори сметаат дека криптото е нерегулирано.

Претседателот Бајден минатиот месец потпиша извршна наредба со која им наложува на голем број владини агенции да соработуваат во проучувањето на одговорното регулирање на дигиталните средства.

Загота рече дека некои аспекти на крипто регулативата не треба да се преговараат, како што е одржувањето на транспарентноста на блокчејнот, давање приоритет на доверливоста и независноста од трети страни.

„Со оглед на извршната наредба и неодамнешната законодавна работа, прашањето е секако жешко во Вашингтон“, рече тој.

„Очекуваме поголема регулатива… во наредните месеци“, додава Загота.