Повисоки очекувања за раст на американската економија

9

Федералните резерви на САД ги зголемија своите очекувања за раст на американската економија, но укажуваат дека нема зголемување на каматните стапки најверојатно до 2023 година и покрај можноста за зголемена инфлација оваа година.

Се очекува бруто домашниот производ на САД да забележи раст од 6,5% оваа година. За 2022-ра и 2023-та година се предвидува раст од 3,3 односно 2,2% пред растот да се смири во долгорочниот распон од 2,3%.

Во однос на инфлацијата, фискалните власти на САД очекуваат раст од 2,2% мерен преку потрошувачките цени.

Фото: Pexels