Позната банка доби тужба од милион долари поради „култура на малтретирање“

40

Поранешен вработен во познатата инвестициска банка Голдман Сакс ја обвинува банката дека негува „култура на малтретирање“ бидејќи работниците често „плачеле на состаноците“. Тужбата е вредна 1,1 милион долари и е поднесена во Лондон.

Иан Дод – кој работеше во канцелариите на Голдман во Лондон како глобален раководител за регрутирање на банката од 2018 до 2021 година – во својата тужба тврдеше дека „нефункционалното“ работно место на компанијата довело до негов сопствен ментален слом, покажуваата судските документи до кои дојдоа Financial Times.

Тој во поднесокот рече дека средбите се карактеризирале со „силни емоции и често солзи“ и дека од него се очекувало „претерано да работи“. Опкружувањето со висок стрес доведе до тоа Дод (55) наводно да се разболел во 2019 година, само една година откако се приклучил на фирмата.

Дод тврдеше дека е вообичаено вработените да зборуваат за нивните колеги да бидат „удирани“ или „удирани со тупаници“ и рече дека слушнал коментари како „сфати го тоа како прв удар во лице“, пренесува FT.

Голдман Сакс ги негираше наводите на Дод во документот за одбрана поднесен во Високиот суд во Лондон, соопшти агенцијата.

– Како и на многу работни места, имаше прилики кога колегите беа вознемирени, од различни причини, но негираме дека таквите случаи биле чести. Негираме и дека имало „култура на поделби“ или непријатни кавги, се додаваат во судските документи.

Голдман, исто така, рече дека Дод не бил точен кога тврдел дека работниците често „плачат на состаноците“ или дека има „постојано високо ниво на емоции“.

Интересно е што претходно оваа година Голдман одржа „саем на културата“ за да ја прослави различноста, еднаквоста и вклученоста што вработените го нарекоа „иронично“ затоа што се одржа истата недела кога Голдман се согласи да плати 215 милиони долари за да ја реши дискриминацијата на тужбата стара 13 години врз основа на родова дискриминација.

Околу 2.800 вработени жени изјавиле дека систематски им се одбиваат плати и унапредувања.