Правила на џунглата кои важат и за бизнисот

398

Веќе неколку дена интернет публиката заинтересирана за деловни вести и секаков напредок е привлечена од текстот на Џеј Стајнфелд. Успешен бизнисмен и автор на книга за менаџмент на компании, по неговиот престој во Африка на сафари, успеа на многу сликовит, но хумористичен начин да направи паралела помеѓу африканската природа и модерните бизниси во „урбаниот“ свет.

Правила на џунглата и опстанок
Стајнфелд е познат по својот хумор, често сарказам и критики кон светот на бизнисот каков што е денес. Познато е дека боксува 20 години и дека пее во квартет уште од школските денови, односно 40 години.

Така, на свој начин, тој можеше да искористи искуство со сафари и природна средина со сите животни и растителни видови и да го спореди со неговото искуство во основањето компанија.

„Претприемништвото не е за секого“, напиша Стајнфелд во воведот. „И тоа важи и за природата. Се најдов во средина на која не бев навикнат: во јужноафриканската грмушка со животни во нивното природно живеалиште. Само лавовите, јас – Џ. Стајнфелд и водичите. Со таа разлика што тогаш не бев крал на џунглата. Бев изгубен исто како што бев изгубен кога решив да започнам бизнис.

Верувајте ми, да немав водич, немаше да преживеам и немаше да го пишувам ова. Не се шегувам“, напиша Стајнфелд.

Или ќе се прилагодиш или ќе умреш
Истите правила и принципи на џунглата важат и за бизнисот и за претприемништвото.

Тоа е грубо.
Нон – стоп.
Не простува.
Правилата на играта постојано се менуваат.

„Кога наутро ќе видите газела, ѝ велите: „Добро утро госпоѓо Газела, преживеавте уште еден ден, им избегавте на лавовите“. Секое утро го правите истото ако сте сериозни за вашата работа.

Или ќе се прилагодиш на ситуацијата или ќе умреш. Тоа е точно. Многу едноставно“, вели Стајнфелд во дел од текстот.

Што можат да се научи од Африка и сафари?
Дознајте која е вашата цел, знајте ја и искористете ја во ваша корист.

„Хиените јадат коски и ги варат“. Тие ја користат оваа способност на својот организам кога има помалку плен и храна. Џвакањето, голтањето и варењето на коските од плен од хиените го зајакнува телото и на тој начин внесува калциум и фосфор.

Се работи за опстанок. Тоа е конкурентна предност. Истото важи и за вас кои се занимавате со бизнис:

Дали ја знаете вашата цел?
Дали имате конкурентски предности што не ги користите?
Искористете ги сите предности што ги имате. И тоа не е фраза. „Претприемништвото е игра на опстанок и напредок“, советува бизнисменот Стајнфелд.

Крокодилско трпение
Погрижете се вие ​​и вашиот тим да имате доволно време одвоено за размислување, планирање во мир и тишина.

„Крокодилите трчаат во водата кога ќе почувствуваат силни вибрации. Не пред тоа. Потоа стојат мирни покрај брегот, трпеливо чекаат, изгледа како да не се живи. Тие размислуваат, слушајте внимателно пред да направите чекор. А, тој чекор е убиство, лов за безбедност, често многу успешен.

Дајте му време на вашиот тим да размислува во мир. Тие треба да ги разберат ситуациите, да планираат акционен план. Извадете ги од плитката вода и наместо тоа, помогнете им да се подготват за најважното, нурнувањето во длабоките и матни води“, е еден од покорисните совети од африканското искуство на Стајнфелд.

Слушајте ги водичите и менторите
Внимателно слушајте ги водичите. Или, кажано на јазикот на деловниот свет, внимателно слушајте ги сите што веќе поминале низ она што ве очекува. Менторите и водичите се незаменливи. Ве чуваат од проблеми и ќе ви ги зголемат шансите за успех.

„Не можам да замислам како ќе ми поминеше сафарито ако не ги слушав водичите. Го слушав и верував во секој збор. И успеа, тие беа во право за секој збор што го кажаа.

Така е и во бизнисот – ако познавате некој за кој мислите дека би бил одличен водич на вашето деловно патување, контактирајте со него. Официјализирајте го. Ќе ви помогне да избегнете многу проблеми“, е друга деловна препорака.

Никогаш не очекувајте работите да одат според планот во бизнисот.

Правила на џунглата плус
Постојат уште три важни деловни препораки што Стајнфелд ги препозна во природата на Африка:

Добијте што е можно повеќе податоци пред да донесете деловна одлука. Следете ја аналитиката. Како на сафари – ви треба возач и човек да ги следи трагите на животните за да откриете дали се во близина. Доколку не се свежи, треба да се игнорираат. Исто како во бизнисот.
Не плашете се да го промените правецот ако се појави подобра можност. Исто како ловците на сафари – ако одите по трагата на диво куче, немојте да се изненадите ако наидете на траги од гепард. Потоа тргнете по гепардите. Но, може да се случи неочекувано да наидете на два лава кои штотуку ловеле дива свиња. Со други зборови или преведено во деловен речник – ако бркате нешто и ви се појави подобра можност, дефинитивно не треба да ја игнорирате.
Понекогаш само треба да истресете дрво за да го добиете она што ви треба. Планот е само почетна точка. Кога слоновите сакаат плод од врвот на дрвото, ги ставаат главите на стеблото и го тресат целото дрво. Но, почитувајте го плодот што паѓа од гранките.