Пред 33 години се случи првиот хакерски напад кој за малку ќе го уништeше Интернетот

177

Пред точно 33 години, Роберт Тапан Морис речиси случајно ќе го уништеше целиот Интернет. Имено, тој, тогаш 23 годишен студент на Универзитетот Корнел, сакал да открие колкав бил Интернетот во тоа време.

Затоа, тој смислил програма чија задача била да патува од еден компјутер до друг и да испрати сигнал до неговиот компјутер кој потоа ќе ги собере тие сигнали. На тој начин Морис сакал да ги изброи сите компјутери на Интернет.

Неговиот „црв“ тргна во кампања на 2 ноември 1988 година преку Интернет од компјутерскиот систем на МИТ за да ја прикрие трагата на авторот, но брзо се покажа дека тој не е целосно безопасен. По грешка, може да се смести на ист компјутер повеќе пати и секој пат ќе ја успорува работата додека компјутерот не стане целосно неупотреблив.

Зарази околу шест илјади компјутери, што во тоа време беше многу, бидејќи само околу 60 илјади компјутери беа поврзани на интернет ширум светот. „Црвот“ на Морис тогаш направи големи проблеми во работата на Интернетот и тие траеја неколку дена, а Морис поради „црвот“ заврши на суд и беше осуден како „првиот хакер“.

Тој доби казна од три години надзор, 400 часа општествено корисна работа и парична казна од 10.500 долари.

Флопи дискот со „црвот“ на Морис сè уште се чува во Компјутерскиот историски музеј во Маунтин Вју, Калифорнија, а Морис денеска работи како професор на престижниот универзитет МИТ.