Пренапрегнат глобалниот пазар на природен гас

16

Нивоата на европскиот капацитет за складирање на природен гас станаа клучен пазарен показател, според Trafigura Group, најголемиот светски трговец со природен гас.

„Количината на гас во складиштето на крајот на зимата ќе влијае на тоа колку течен природен гас (ТНГ) купува Европа во текот на летото, што потоа ја одредува глобалната цена“, рече Ричард Холтум, глобален директор за гас и енергија во Трафигура.

Европското складирање е речиси полно во услови на намалена побарувачка, што влијае на цените за краткорочни резерви на течен природен гас. Но, тие резерви би можеле брзо да се исцрпат доколку дојде до голем студен бран во претстојната зима, а регионот ќе биде принуден да се натпреварува со азиските купувачи за ограничената количина на ТПГ на располагање, пишува Блумберг.

Надвор од нивото на складирање, трговците внимателно ги следат прекините на снабдувањето, вклучително и потенцијалните штрајкови во Австралија кои би можеле да затворат некои од националните добавувачи. Меѓународните пазари на гас, веќе потресени од остриот пад на протокот на руски гасоводи кон Европа по рускиот напад врз Украина, беа потресени од ажурирањата за разговорите меѓу операторите на австралиските извозни капацитети и синдикатите.

„И европскиот систем за гас и глобалниот пазар на TPG ја изгубија својата поранешна флексибилност“, рече Холтум. „И кога ќе ја изгубите флексибилноста, вие сте многу ранливи на скокови на цените.