Прерано е американската централна банка да прогласи победа над инфлацијата

33

Претседателката на ФЕД во Сан Франциско, Мери Дејли, предупреди дека е прерано американската централна банка да „прогласи победа“ во борбата против високата инфлација, откако новите податоци покажаа намалување на притисокот врз потрошувачките цени.

Таа не ја отфрли можноста ФЕД да ги зголеми каматните стапки по трет пат за 0,75 отсто на следниот состанок на централната банка за монетарната политика во септември, пишува Financial Times. Во исто време, Дејли ја сигнализираше нејзината поддршка за Банката на федерални резерви да го забави темпото на зголемување на стапката.

Нејзините коментари дојдоа во време на интензивна дебата за тоа колку брзо ФЕД ќе ја заостри монетарната политика во втората половина на 2022 година, откако американската централна банка ги зголеми каматните стапки со најбрзо темпо во последните 40 години во првата половина од оваа година. Федералната каматна стапка се движеше околу нулата во март, а сега е меѓу 2,25 и 2,50 отсто.

„Постојат добри вести за податоците од месец во месец дека потрошувачите и бизнисите добиваат одредено олеснување, но инфлацијата е сè уште превисока и не е блиску до нашата цел за стабилност на цените“, рече Дејли откако најновиот извештај покажа забавување на годишната стапка на инфлација од 9,1 на 8,5 отсто во јули.