Пресудија три работи: Вториот најголем производител на инстант кафе во светот останува во Русија

30

Американско-холандската компанија JDE Peet’s (Jacobs Douwe Egberts), сопственик на брендот за кафе Џејкобс, потоа чаеви и топло чоколадо, ќе продолжи да работи во Русија и покрај санкциите воведени од Западот и покрај критиките.

Оваа информација ја потврди извршниот директор на компанијата од Амстердам, Фабиен Симон, во интервју за WSJ во петокот.

Вториот по големина производител на пакувано кафе во светот, JDE Peet’s, цело ова време работеше во Русија и постојано ја бранеше својата позиција, за разлика од бројните други меѓународни компании кои ја напуштија земјата поради западните санкции или војната во Украина.

– Најверојатно ќе биде трајна војна, што значи дека треба да преземеме потрајно решение – рече Сајмон и наведе неколку причини за одлуката да остане во Русија.

Прво, тој рече дека кафето и чајот се суштински производи и затоа не подлежат на санкции.

Второ, компанијата не сака да ги остави 900-те вработени што ги има во Русија и трето, JDE Peet’s не сака нејзините брендови и интелектуална сопственост да бидат запленети и предадени на трето лице, што може да се случи ако ја напушти Русија.