Пристигнуваат првите ковид пасоши

36

Естонскиот сертификат за вакцинација ќе биде завршен до крајот на оваа недела, што е уште еден чекор поблизу до дигиталниот зелен сертификат на Европската унија и слободата на патување.

Најдоцна до следната недела на порталот за пациенти ќе биде достапно зелено копче кое им овозможува на луѓето да ги проверат своите сертификати за вакцинација. По прегледот на податоците и внесување на адресата за е-пошта, се генерира пасош.

“Постои процес на генерирање во позадина. Потребни се неколку секунди и готово. Тогаш ќе имате можност да го преземете сертификатот на вашиот компјутер или мобилен уред”, рече шефот на здравствената служба за здравство и социјална грижа Тонис Јагус.

Во сертификатот е наведено дека носителот на сертификатот е вакциниран против коронавирус, го содржи името на производителот на употребената вакцина и дали постапката за вакцинација е завршена или недовршена. Најважниот дел од сертификатот е QR код, кој помага да се проверат сите потребни податоци и нивната валидност.

Исто така, ќе има можност за преземање на два дополнителни сертификати. Тоа се негативни резултати од тестот за коронавирус и доказ за закрепнување од вирусот.

“Следните две одобрувања одат рака под рака со проектот за европскa зелена пропусница. Проектот е амбициозен да се активира со другите земји на почетокот на јуни, забележа Јагус.

Заменик министерот за социјални работи за развој и иновација на е-услуги Кале Килар рекла дека пасошот е безбеден од фалсификување.

Вкупно 17 земји на ЕУ изразија подготвеност да започнат дигитално решение за коронавирус во мај. Базите на податоци и системите од сите овие земји треба да бидат поврзани со дигиталниот зелен сертификат на ЕУ, кој треба да заврши во јуни.

Фото: Pixabay