Продажбите на автомобили во Европа го забележуваат најслабиот февруари во историјата

19

Продажбата на автомобили во Европската унија го достигна најниското месечно ниво во февруари, бидејќи производителите се подготвуваат за уште поголеми прекини во производството поради проблеми во синџирот на снабдување, влошени поради војната во Украина, пишува „Блумберг“.

Регистрациите на нови автомобили во ЕУ паднаа за 6,7 отсто на помалку од 720.000 месечно, објави во четвртокот Европската асоцијација на производители на автомобили. Ако се вклучат Обединетото Кралство и земјите од Здружението за слободна трговија, продажбата е намалена за 5,4%. Ова е поголем пад од јануари и ја продолжува серијата месеци на контракција во индустријата на осум.

„Побарувачката за автомобили во Европа веќе беше слаба пред руската инвазија на Украина да доведе до прекин на производството и недостиг на компоненти, што дополнително ќе го забави закрепнувањето на продажбата на автомобили во Европа во 2022 година“, велат аналитичарите од „Bloomberg Intelligence“.

Индустријата се соочува со тешка година бидејќи континуираниот недостиг на полупроводници, војната во Украина и новите избувнувања на Ковид во Кина дополнително ги оптоваруваат веќе зафатените синџири на снабдување. „Bloomberg Intelligence“ очекува продажбата во Европа да остане непроменета во најлош случај оваа година, што е помалку од претходната прогноза за раст од само 5%.

Додека пазарите како Германија и Шпанија забележаа скромен раст во февруари, Италија и Франција забележаа двоцифрен пад.

Иако руската инвазија на Украина немаше големо влијание врз продажбата минатиот месец, тоа ќе се промени во иднина. Украина е главен извор на жици што ги напојуваат електричните системи на автомобилите. Затворањето на погоните во земјата може да го намали европското производство на автомобили до 700.000 автомобили во првата половина, вели Колин Ланган, аналитичар во Wells Fargo & Co., во извештајот оваа недела.

Volkswagen AG и BMW AG веќе ги затворија своите фабрики поради прекини во снабдувањето, а Mercedes-Benz AG го намали производството во својата фабрика во Германија. VW оваа недела предупреди дека ќе мора да ја ревидира својата прогноза доколку не може да добие снопови со кабли повеќе од три или четири недели.

Stellantis NV и VW беа меѓу производителите на автомобили кои се соочија со тешкотии минатиот месец, при што продажбата падна за 17% и 12%, соодветно. Toyota Motor Co. и BMW ја зголемија продажбата за 4,7% и 1,3%, соодветно. Hyundai Group се истакна со раст од 25%.

Производителите на автомобили се обидоа да ја надминат кризата во снабдувањето со тоа што ќе им дадат приоритет на моделите со највисоки приходи и ќе ги зголемат цените. Во средата, BMW рече дека оперативните приноси на нејзиниот бизнис со автомобили ќе останат стабилни оваа година, дури и ако војната во Украина и кризата со чипови продолжат.