Производството на кафе и шеќер може да се преполови до 2099 година

26

Производството на шеќер и кафе може да се намали за 59% на долг рок. Причината се климатските промени. Ова го вели извештајот на Стокхолмскиот институт за животна средина.

Во исто време, се наведува дека производството на пченица може да се зголеми, пишува „Блумберг“.

„Соединетите држави, Кина и Бразил се изложени на висок ризик од климатски промени, што исто така е закана за глобалните пазари на суровини“, се вели во извештајот.

Според една изјава, промените ќе ги нарушат долгогодишните трговски текови низ целиот свет.

Производството на пченка во Соединетите држави може да се преполови на долг рок (2070-2099) поради повисоките температури. Ова ќе ги стави во ризик земјите што купуваат од американската жетва. Во исто време, производството во Русија и Канада може да се зголеми за 13%, соодветно, но не доволно за да се компензира недостатокот на друго место.

Производството на пченица може да се зголеми за 14%, но доколку производството треба да се премести во Европа, Јужна Америка и Азија, тоа би било прескапо.

Русија и Канада може да го зголемат производството на пченка, соја и ориз, а нивното одгледување најверојатно ќе треба да се премести во овие земји, велат авторите на извештајот.