Пропаднаа преговорите за преземање на најстарата банка во светот

34

Италија ги заврши преговорите со UniCredit Bank за продажба на Monte dei Paschi di Siene (MPS), што е колапс на долгогодишните напори на римската влада да ја врати проблематичната тосканска банка во приватни раце.

Неуспехот да се премости вредносниот јаз меѓу страните од повеќе милијарди евра ја остава Италија неспособна да го заврши реструктуирањето на нејзиниот банкарски систем што го започна пред шест години.

Соопштението го потврди она што ексклузивно го објави Ројтерс во саботата. Рим сега ќе бара продолжување на роковите договорени со телата на Европската унија за повторна приватизација на MPS.