Први на удар: Кој прв добива отказ во време на криза

77

Извесно време, во 2021 година, се чинеше дека ништо не може да тргне наопаку за професионалните работници. Невиденото лудило на вработувања им даде шанса на милиони Американци да ги напуштат своите работни места за подобар договор. Оние кои учествуваа во „Големата пандемска оставка“ добија големи покачувања, големи бенефиции и секакви поволности кои би биле незамисливи пред само неколку години. Тоа беше „година на работникот“, пишува Business Insider.

Потоа, само неколку месеци подоцна, во 2022 година, почнаа да се појавуваат пукнатини. Првично, отпуштањата беа ограничени на неколку проблематични стартапи. Но, набргу, сите од Нетфликс до Џеј-Пи Морган почнаа  намалуваат персонал, а жешкиот пазар на труд почна да покажува знаци на забавување. Само во последните три месеци, сајтот Laioffs.fii изброи повеќе од 40.000 луѓе кои се отпуштени. Среде сите замрзнати вработувања и отпуштања, сите тивко почнаа да се грижат: Дали јас сум следниот?, пренесува Блиц.

За да одговорат на тоа прашање, економистите во фирмата за анализа на работна сила Revelio Labs започнаа со листа од 17.000 професионалци кои се отпуштени од март. Користејќи ги профилите на луѓето на LinkedIn, економистите ги споредија оние кои беа пуштени да си одат со сите други кои работеа во нивните компании. Колкав стаж имаа луѓето кои беа отпуштени во споредба со оние што ја избегнаа блокадата? Што заработиле? Колку години имаа? Какви работи работеа?

Податоците откриваат четири типа работници кои најмногу се отпуштаат:

1. Неодамна ангажиран
Последен влезe, прв излезе: Еве како компаниите често одлучуваат кој останува, а кој заминува. Затоа, не е изненадување што во сегашниот бран на отпуштања, вработените ветерани уживаат поголема сигурност на работното место. Просечниот отпуштен вработен во анализата на Revelio Labs работел кај својот работодавец 1,2 години. За споредба, просечниот работен стаж кај истите работодавци беше 2,5 години – што сугерира дека е многу поголема веројатноста да останете на работа ако сте се приклучиле на вашата компанија пред пандемијата на коронавирус.

2. Високи плати
Работодавците заштедуваат повеќе пари со кратење на работните места за високите заработувачки. Revelio Labs откри дека платите на оние кои биле отпуштени се значително повисоки во различни професии од платите на луѓето кои ги задржале своите работни места. Просечниот отпуштен инженер, на пример, заработил 86.000 долари – во споредба со вкупниот просек од 75.000 долари за инженерски улоги. Колку повеќе заработувате, толку е поголем ризикот да бидете отпуштени.

3. Млади професионалци
Во претходната анализа, Revelio Labs откри дека младите професионалци многу почесто од нивните постари колеги ги менуваат работните места за време на Големата оставка.

Сега одлуката за промена на работните места се врати на младите работници во доцните 20-ти и раните 30-ти. Навистина, сегашниот круг на отпуштања е во голема мера милениумски феномен.

4. Регрутери
За време на неодамнешниот бран отпуштања, никој не беше изложен на поголем ризик да биде отпуштен од регрутите. Има смисла: последното нешто што и треба на компанијата во замрзнувањето на вработувањата е армија од луѓе чија единствена работа е да вработуваат вработени. За време на Големата оставка беше спротивното. До почетокот на оваа година, компаниите ангажираа регрутери, кои им беа потребни за да ја спроведат акцијата за регрутирање на сите останати. Неодамна во март, бројот на работни места за професионалци за човечки ресурси се зголеми за 130% за време на пандемијата – едно од најголемите зголемувања во десетиците занимања што ги следи Indeed. Оттогаш тие се намалени за околу 40 проценти.