Психолог од Харвард откри што најмногу нè држи подалеку од успехот

92

Анксиозноста, непријатноста и промените се дел од животот, но тие не се непријател. Тивкиот саботер на успехот е како ние реагираме на нив.

Психологот од Харвард Луана Маркез ја набљудува оваа борба. Таа излезе со концепт за ова наречен „психолошко избегнување“, заснован на 20 години истражување и клиничка работа.

Психолошкото избегнување е секој одговор на согледана закана што носи итно емоционално олеснување, но има долгорочни последици.

За да живееме исполнет живот, мора да научиме да се соочуваме со нашите предизвици и стравови. Еве три вообичаени знаци на психолошко избегнување и како да се справите со нив:

Повлекување
Ако се соочите лице в лице со лав, вашиот прв инстинкт можеби е да трчате. Но, во нашиот секојдневен живот, влечењето е посуптилно.

Може да се обидете да се повлечете од вознемиреноста со пиење чаша вино, да се јавите болни кога е најавен голем проект или презентација или да пропуштите можност за работа што вклучува јавно говорење.

Што да правиме наместо тоа: Многу пати го рационализираме нашето однесување на повлекување. Можеме да кажеме: „Не се плашам од височини, едноставно не сакам тобогани“ или „Никој нема да забележи ако присуствувам“.

За да го промените вашето размислување, идентификувајте една мисла или страв, а потоа запрашајте се: „Кои податоци ги имам за да го поддржам ова?“ или „Што би рекол мојот најдобар пријател во оваа ситуација?“ Емпириските докази што ги дојдовте може да ви помогнат ослободете се од тој штетен начин на размислување.

Реагирање
Не се препорачливи постојано да пишувате пораки за да го добиете последниот збор, да добивате десетто мислење додека не добиете такво што се усогласува со вашата гледна точка или да викате.

Што да правите наместо тоа: Првиот чекор е да направите пауза и потоа да пристапите на вашата непријатност наместо да се обидувате да ја елиминирате.

Ако добиете загрижувачка прогноза од вашиот лекар, на пример, и имате навика да поминувате часови во пребарување на Интернет за алтернативни објаснувања, обидете се да поминете минута или две седејќи со вашата непријатност.

Земете неколку длабоки вдишувања и обидете се да ги именувате сензациите во вашето тело. Можеби проблемот сè уште е таму, но ќе имате поприсебен поглед и ќе можете да се справите со него.

Останувајќи ист
Тоа е тенденцијата да се остане во непријатни ситуации, како што е нездрава врска или работа која ментално и физички исцрпува. Си велиме дека моменталната ситуација не е „толку лоша“ или дека „се ќе успее“. Обично остануваме кога ја избегнуваме неизвесноста на промените.

Што да правите наместо тоа: Идентификувајте што е навистина важно за вас и правете по еден мал чекор секој ден за да се движите во таа насока, пишува CNBC Make It.

Ако го цените семејството, закажете време за поврзување со вашите најблиски секој ден. Ако имате креативен сон, направете распоред за да се посветите на него.

Дури и пет минути пред да заминете на работа може да направи разлика и да биде катализатор за долгорочен раст и успех.