Путин: Соработката со партнерите од БРИКС во фокусот на Русија

12

„Руската политика е ефикасна во средини каде што Западот ги занемарува основните принципи на пазарната економија и слободната трговија“, рече рускиот претседател Владимир Путин за време на говорот пред учесниците на бизнис форумот БРИКС, најавувајќи дека Русија ќе се фокусира на соработката со своите партнери од организацијата.

„Западните партнери ги занемаруваат основните принципи на пазарната економија, слободната трговија и неповредливоста на приватната сопственост. Всушност, тие неодговорно го следат макроекономскиот курс преку неконтролирани парични прашања и акумулација на необезбедени долгови“, рече Путин во средата.

Според Путин, руската деловна заедница во координација со бизнис-заедниците на земјите-членки на БРИКС презема брзи и решителни чекори за развој на транспортната инфраструктура и подобрување на механизмите и инструментите во меѓународните економски односи.