Qualcomm ја доби на суд Европската комисија за глобата од речиси 1 милијарда евра

13

Технолошкиот гигант Qualcomm ја доби тужбата против Европската комисија (ЕК) за антимонополска казна од 997 милиони евра под обвинение дека вршел притисок врз Apple да ги купи само неговите 4G чипови. Судиите рекоа дека регулаторите направиле серија грешки во случајот, според „Блумберг“.

Суд на Европската унија (ЕУ) ја укина казната, велејќи дека „неколку процедурални нерегуларности“ во одлуката на ЕК „повлијаеле на правата на одбраната на Qualcomm и ја поништиле“ анализата на однесувањето на компанијата.

Казната против производителот на чипови во 2018 година беше изречена по долгогодишни истраги на ЕУ и претходната неуспешна истрага. Qualcomm доби втора казна од ЕУ од 242 милиони евра во 2019 година за намерно намалување на цените на некои чипови со цел да елиминира помал конкурент. Понова истрага за компанијата беше прекината минатата година.

Иако одлуката може да се обжали уште еднаш, тоа е уште еден тежок пораз за антимонополскиот оддел на ЕК, кој до јануари – во значајна одлука во која беше вклучен уште еден гигант за производство на чипови Intel – немаше изгубено голема тужба повеќе од 20 години.

Qualcomm на судско сослушување минатата година изјави дека истрагата на блокот била „пристрасна“ и му дозволила на Apple да ги „диктира доказите, наративот и заклучоците“. Комисијата соопшти дека Apple бил под притисок од Qualcomm во договорот од 2011 година, кој нуди „значителни“ износи и попусти доколку ги купува само чиповите на компанијата.

Европската управа и Qualcomm не одговорија веднаш на барањата за коментар.