Работи само 5 часа дневно и заработува 160.000 долари месечно: Кој е неговиот најдобар бизнис совет

749

Кога започнувате бизнис, понекогаш е тешко да се знае на што да се даде приоритет. Но, постојат стратегии што можете да ги користите за да избегнете вообичаени стапици.

Греам Кокран, основач на  “The Recording Revolution”  и автор на книгата Како да се плати за она што го знаете, вели дека неговата мисија е да ги научи луѓето како да заработат пари од своите страсти. Така тој создаде сопствен бизнис и ги подучува другите претприемачи.

Тој работи само пет часа неделно од својата домашна канцеларија и заработува 160.000 долари месечно.

Еве што советува, што треба да се направи во првиот месец по започнувањето на бизнисот.

Бидете јасни за тоа како сакате да го поминете вашето време

Многу нови сопственици на бизниси што ги запознавам знаат само една работа: колку пари сакаат да заработат. Иако е одлична почетна точка, таа е нецелосна. Вашиот бизнис треба да ви служи на вашиот живот, а не обратно. Затоа погрижете се да се усогласи со вашите надежи, соништа и цели.

За да станете појасни за видот на работа и живот што го сакате, поставете три прашања:

– Како ви изгледа совршен ден? Не размислувајте само за вашиот типичен работен ден. Размислете за други животни активности што сакате да ги вклопите во вашиот ден, како што се вежбање или поминување време со вашето семејство.

– Колку часа сакате да работите неделно? Не мора да се придржувате до стандардна работна недела од 40 часа. Ако знаете точно колку часови сакате да работите, ќе ви помогне да поставите подобри приоритети.

– Колку е важно слободното време? Некои луѓе не се грижат многу за одморите, се додека го сакаат тоа што го работат. Други го ценат продолжениот одмор. За да имате готовински тек кога не работите, ќе треба да имате некој вид пасивен прилив на приход.

Поедноставете го вашиот бизнис модел

Кога го започнав мојот бизнис со музичко образование, луѓето ми рекоа дека треба да ги тестирам моите страници за продажба, да организирам забави за лансирање и однапред да снимам еден тон реклами за да напредувам.

Наместо да се истегнувам со правење работи што немаа смисла за мене, го задржав тоа едноставно и се фокусирав на три работи: создавање неделна содржина за мојот блог и канал YT, зголемување на мојата листа на е-пошта од таа публика и промовирање на платени производи.

Елиминирајте ги непотребните дневни задачи

Одредете кои дневни активности ќе ви помогнат да заработите повеќе. Не трошете време и изгорувајте се фокусирајќи се на неважни задачи.

Можеби е добра идеја да ги исчистите сите е-пошта, особено во раните часови кога сакате да се чувствувате како да сте постигнале цел. Но, ниту една од овие работи нема да ви донесе пари.

Пред да започнете нова задача, поставете си три прашања:

– Кој е очекуваниот резултат за извршување на оваа задача?
– Дали тоа води до повеќе пари?
– Може ли да укажам на директна врска помеѓу извршување на таа задача и заработка?
– Која е цената да се направи ова наместо нешто друго?

Дајте приоритет на забавата

Луѓето можат да кажат дали правиш нешто само за парите или дали навистина го сакаш тоа што го правиш. Таа автентичност ќе ве поврзе подлабоко со вашите клиенти и ќе ве одржи на долг рок.

Не сакате да изгорите затоа што целото време сте го поминале правејќи работи што немале смисла за вас.

На моите студенти секогаш им ја давам оваа рамка кога го започнуваат своето претприемништво: градете бизнис околу нешто што се гледате дека правите и уживате во следните 10 години.