Рајанер нарачува 300 авиони 737 MAX од Боинг

17

Ирската нискобуџетна авиокомпанија Ryanair нарача 300 737 max авиони од американскиот производител на авиони. Вредноста на нарачката по малопродажна цена е повеќе од 40 милијарди долари, а компаниите преговараат за попусти за поголеми нарачки, пренесува француската новинска агенција АФП. Се очекува авионите да бидат испорачани на авиокомпанијата до 2033 година.
Нарачката претставува „најголемата нарачка што една ирска компанија некогаш ја направила за производ произведен во САД“, се вели во соопштението за печатот на Рајанер.

Поради обемот и големината на нарачката, зделката ќе треба да биде одобрена од акционерите на генералното собрание во септември. Авионите треба да бидат испорачани на ирската авиокомпанија со седиште во Даблин помеѓу 2027 и 2033 година.

Компанијата проценува дека новиот авион со 228 седишта и обемните напори за ангажирање ќе помогнат да се зголеми бројот на патници.

Авиокомпанијата има за цел да го зголеми годишниот патнички сообраќај на 300 милиони патници до 2034 година. За да ја постигне оваа цел, Ryanair планира да ангажира повеќе од 10.000 нови членови на кабинскиот екипаж, инженери и пилоти.

„Очекуваме дека овие нови, поголеми, поефикасни и еколошки летала, покрај значителниот раст на приходите и сообраќајот низ Европа, ќе овозможат и дополнителни заштеди на трошоците, кои ќе се пренесат на патниците во форма на пониски авионски билети “, изјави извршниот директор на Ryanair, Мајкл О’Лири.