Раководни лица во Alibaba повикани на сослушување по големата кражба на податоци во Кина

22

Акциите на Alibaba паднаа денеска откако во извештајот на Волстрит журнал се вели дека раководни лица на кинескиот интернет гигант биле повикани на сослушување во врска со масовната кражба на податоците, пренесе AФП.

Хакер во јуни тврдеше дека украл лични податоци на околу една милијарда кинески граѓани, главно нивните полициски досиеја.

АФП можеше делумно да ја потврди автентичноста на оваа информација, но не и обемот на кражбата. Доколку се потврди, тоа би претставувало едно од најзначајните протекувања на лични податоци во историјата.

Експертите за сајбер безбедност велат дека е веројатно дека полицијата во Шангај собрала податоци на серверите на Alibaba, лидер во онлајн трговија, кој исто така нуди услуги за информации како складирање во облак.

Акциите на компанијата паднаа за 5,7% на отворањето на берзата во Хонг Конг денеска, неколку часа по објавувањето на приказната на „Волстрит журнал“.

Американскиот дневен весник цитира извори блиски до истрагата и потврди дека шангајската полиција повикала неколку луѓе на сослушување, меѓу кои и Чен Сусон, потпретседател на Alibaba Cloud, единицата за складирање во облак на Alibaba.

Како дел од внатрешна истрага, инженерите на компанијата го прекинале пристапот до предметната база на податоци и започнале истрага за можни грешки, објави и Волстрит журнал, повикувајќи се на официјални лица информирани за случајот.

АФП побара коментар од Alibaba, но тие засега молчат на оваа тема.

Администрацијата во Кина е многу надуена и властите одржуваат огромни бази на податоци за населението.

Зголемената чувствителност на пошироката јавност во последниве години ги наведе законодавците да ги зајакнат законите за заштита на податоците за бизнисите и поединците. И покрај овие мерки, граѓаните всушност имаат многу малку средства да ја спречат државата да ги собира нивните лични податоци.

Примерок од околу 750.000 записи поставени од хакерот на онлајн форум покажуваат имиња, броеви на мобилни телефони, броеви на лични карти, адреси и датуми на раѓање на засегнатите лица. Лицето одговорно за протекувањето ја нудеше целата база на податоци за десет биткоини, што е еднакво на околу 200.000 евра.

Некои од податоците се чини дека доаѓаат од зачуваната историја на купување со директно доставување, услуга која е многу популарна во Кина, а други се содржани во извештаите за инциденти на полицијата во Шангај.

Четири од дванаесетте луѓе со кои АФП контактира ја потврдија точноста на нивните лични информации, како што се нивните имиња и адреси.