Распродажбата ја намали пазарната капитализација на криптовалутите

42

Биткоинот флертува со можноста да се врати на најниската цена за оваа година, откако распродажбата на криптовалутата ја турна вкупната пазарна вредност на секторот повторно под трилион долари.

Најсилната криптовалута досега оваа недела е намалена за повеќе од шест проценти и се тргува за околу 18.620 долари од 10:28 часот во Сингапур. Пазарната капитализација на крипто опадна за сличен процент во последните 24 часа, според CoinGecko.

Зголемувањето на реалните каматни стапки, кои се гледаат како вистинска цена на задолжувањето, вршат голем притисок врз низа ризични средства и крипто не е исклучок во овој поглед. Слабеењето на биткоинот го доближува до најниската вредност од околу 17.600 долари, која беше постигната во јуни, поради вишокот на крипто-заемодавци и хеџ фондови.

„Макро наративот е многу тешко да се игнорира и ќе влијае на ризичните средства“, изјави Кевин Лу, шеф за инвестиции во IDEG Asset Management, за ТВ Блумберг.

„Биткоинот е под 20.000 долари. И порано бевме во таква ситуација и веројатно вредноста дополнително можеше да се намали“, додаде тој.

Во исто време, оптимизмот останува во врска со претстојната надградба на мрежата на Ethereum, за која некои аналитичари се надеваат дека ќе привлече нови инвестиции во етер и други дигитални средства.

„Биткоинот беше на 3.000 долари во првата крипто-зима и ако ги погледнете движењата од едно до друго намалување, тенденцијата е да се движите нагоре, гледајќи на долг рок“, рече Лу.

Индексот MVIS CryptoCompare Digital Assets 100 на најголемите дигитални монети падна за околу 60 проценти оваа година. Биткоинот драстично падна од рекордното високо ниво од ерата на пандемијата од речиси 69.000 долари во ноември минатата година.