Раст на светските берзи, во фокусот преговорите во Вашингтон

11

На светските берзи цените на акциите пораснаа минатата недела бидејќи инвеститорите се надеваат дека навреме ќе биде постигнат договор за зголемување на државното задолжување во Вашингтон за да се избегнат нарушувања во финансирањето на федералните служби.

На Волстрит, Dow Jones минатата недела зајакна 0,4 отсто, на 33.426 поени, додека S&P 500 порасна за 1,65 отсто, на 4.191 поен, а индексот Nasdaq порасна за 3 отсто, на 12.657 поени.

Во средината на неделата овие индекси силно пораснаа благодарение на веста дека до крајот на неделата демократите и републиканците би можеле да постигнат договор за зголемување на државното задолжување, па Конгресот може да го поддржи тој договор следната недела.

Но, тоа се случи дури во петокот, па тој ден берзанските индекси загубија дел од претходните добивки. Доколку до 1 јуни не се постигне договор во Конгресот, федералните власти нема да можат да ја финансираат работата на некои државни институции.

Во средината на неделата добрите вести од неколку регионални банки позитивно се одразија на пазарот, па инвеститорите се надеваа дека кризата во тој сектор е завршена.

Но, во петокот, секретарот за финансии Џенет Јелен рече дека можеби ќе треба да се преземат уште некои помали банки, откако неколку пропаднаа во последните месеци. Неизвесно е и тргувањето на берзата поради неизвесноста околу каматните стапки.

Инвеститорите се надеваат дека американската централна банка би можела да почне да ги намалува каматните стапки до крајот на годината, но претставниците на ФЕД повторуваат дека каматните стапки ќе останат високи уште некое време додека инфлацијата значително не се смири.

Во петокот, претседателот на ФЕД, Џером Пауел, рече дека сè уште не е јасно дали централната банка ќе мора да продолжи да ги зголемува каматните стапки или не и дека тоа ќе зависи од идниот развој на економијата, особено од инфлацијата.

Цените на акциите пораснаа и на европските берзи минатата недела. Лондонски FTSE индекс зајакна 0,1 отсто, на 7.756 поени, додека франкфуртски DAX порасна за 2,3 отсто, на рекордни 16.275 поени, а париски CAC за 1 отсто, на 7.491 поен.