Расте интересот на Германците да презимуваат во потоплите предели

40

Зголемените трошоци за енергија во Германија принудуваат многумина да го преиспитаат својот животен стил, а оваа година се појави нов тренд во оваа земја.

Имено, Германците зимава ќе се обидат да ги избегнат високите енергетски трошоци за готвење и греење, па многу од нив ќе заминат на долг зимски одмор во потоплите предели, пишува Anadolu Agency.

Германските туристички агенции за пакети за одмор го подигнаа расположението на јавноста и почнаа да нудат поволни долгорочни престои во земјите од јужна Европа и северна Африка.

Директорот за комуникации Аге Данхаупт во TUI, една од водечките туристички групи во светот, изјави за Anadolu Agency дека подолгите одмори станаа нов тренд.

„Подолгите одмори во текот на зимската сезона стануваат нов тренд. Сè повеќе Германци се одлучуваат за оваа опција, бидејќи на тој начин ќе заштедат енергија дома во текот на зимските денови“, објаснува Данхаупт.

Дестинациите како Турција, Египет, Тунис или островите Зелено’ртски Острови нудат повеќе all inclusive сместување и добиваат сè поголемо значење, што е веќе видливо од почетокот на резервациите за зимскиот период.

Турција веќе е дестинација број еден за Германците, а популарна е и во текот на зимата, па се очекуваат голем број туристи од Германија во регионот на Анталија. Освен пензионери, има и такви кои истовремено можат да одморат и да работат.

„Луѓето можат да работат додека се на плажа и се сончаат. Во текот на попладневните часови тие можат дури и да пливаат, а со добра храна, ова е голема предност на Турција. Затоа германските граѓани ја сакаат оваа дестинација“, истакнува Данхаупт.