Регрутер во Google открива зошто треба да користите ChatGPT за вашето CV

55

ChatGPT стана популарна алатка за оние кои бараат работа. Повеќе од половина, 51 процент од луѓето користеле ChatGPT за да ги напишат своите работни резимеа, според истражувањето на ResumeBuilder.com од февруари 2023 година на 1.000 сегашни или неодамнешни баратели на работа.

Тоа е „најдобрата опција за мамење при пишување CV“, изјави стратегот за кариера Медлин Макадо за CNBC Make It. И постојат различни начини да го користите. Можете да побарате од бот да ја оптимизира вашата биографија за дадена позиција, на пример, или да побарате од него да извлече клучни зборови од описот на работното место за да ги вклучи во вашето CV.

Поранешниот регрутер на Google, Нолан Черк, се залага за користење за да се организира вашата биографија на различни начини.

„Премногу е лесно да се користат алатки како ChatGPT или Grammarly за да ви помогнат не само со интерпункција и граматика, туку и со краткост“, рече тој, според CNBC Make It.

Черк, сега извршен директор на пазарот за таленти Continuum, неодамна ја искористи алатката за да му помогне на пријател со неговата биографија. Неговата цел беше да го направи CV-то на својот пријател поконцизно и „неверојатно е колку беше добро“, рече тој за ботот.

Алатка за подобри резултати
Черк едноставно ја копираше и залепи резимето во ChatGPT и побара да се скрати резимето.

За што и да одлучите да ја користите алатката, од проверка на правописни грешки до изградба на цела работна биографија, Черк ги потсетува сите да ги прегледаат резултатите на ChatGPT. Иако му се допадна како ботот го скрои CV-то на неговиот пријател, тој сакаше да направи уште еден дотерување дури и по добивањето на резултатите.

Има уште една причина поради која Черк се залага за користење ChatGPT во вашата биографија: тоа ви помага да бидете во тек со најновата технологија.

Како вработен, „треба да ги користите алатките кои ќе ви помогнат да постигнете подобри резултати“. Таа технологија може да ви помогне да бидете попродуктивни, да се осигура дека вашата работа е потранспарентна и да ви помогне да имплементирате практики кои на крајот го прават вашиот тим поефикасен.

„Ако не ги користите алатките кои можат да ви помогнат да креирате неверојатно CV, претпоставувам дека нема да ги користите алатките што ќе ви помогнат да бидете неверојатен вработен“, заклучил тој.