Рекордно високите цени на енергијата го зголемија буџетскиот дефицит на еврозоната

62

Буџетскиот дефицит на еврозоната нагло се зголеми откако владите ги засилија напорите да ги заштитат потрошувачите и бизнисите од рекордно високите цени на енергијата, покажаа официјалните податоци во понеделникот.

Во третиот квартал од 2022 година, дефицитот на општо ниво на владите на еврозоната се искачи на 3,3 отсто од бруто домашниот производ од два отсто во претходниот квартал, објави Евростат.

„Мерките за ублажување на влијанието на високите цени на енергијата почнаа да имаат посилно влијание врз владиниот биланс во третиот квартал на 2022 година, а повеќето земји-членки продолжија да бележат државни дефицити“, соопшти Еуростат.

Европските големопродажни цени на гасот се зголемија на рекордно високо ниво во август по руската инвазија на Украина. Тоа ја подигна енергетската инфлација во еврозоната на врвот од 41,5 отсто во октомври.

Владите одговорија со различни мерки, од намалување на даноците за гориво до субвенции, за да го ублажат ударот врз економијата.

Во Германија, каде мерките беа особено дарежливи, дефицитот се зголеми на 3,8 отсто во третиот квартал од 2022 година од 1,1 отсто во претходните три месеци.

Како одраз на мерките за поддршка, владините трошоци на еврозоната се зголемија за еден процент од БДП на 50,5 проценти. Во исто време, приходите на владата благо се намалија како резултат на економското забавување.

Посебните податоци на Евростат, објавени исто така во понеделникот, покажаа дека во третиот квартал јавниот долг кон БДП бил 178 отсто во Грција и 145 отсто во Италија, што е највисоко во регионот и многу над 93 отсто во еврозоната.